Unge mænd udebliver fra session – kan ikke finde ud af e-boks

7000 unge trækker hvert år nummer til session i Aalborg. Men en del af dukker ikke op første gang de bliver indkaldt. Foto: Per Frank Paulsen

03:41

Det koster Forsvaret og Nordjyllands Politi dyrt, at mange unge hvert år aldrig møder op til Forsvarets Dag - også kaldet session.

1 af 2

Et stort antal unge mænd udebliver hvert år fra Forsvarets Dag på Flyvestation Aalborg - det der tidligere hed session. Nogen tjekker ikke deres e-boks, mens andre bevist ignorerer indkaldelsen.

Det er formiddag på Flyvestation Aalborg. 30 unge mænd er indkaldt til session på Forsvarets Dag, men 11 af dem er ikke dukket op.

- Vi ville rigtig gerne have, at der var flere der bare mødte op, så vi var fri for at bruge flere ressourcer på det.  Men vi ved, at der er nogen, der er svære at komme i kontakt med, siger Søren Olesen, der er leder af Forsvarets Dag på Rekrutteringscenter Aalborg, der har til huse på Flyvestation Aalborg.

7000 til session

Hvert år er der 7000 unge mænd til session i Aalborg. Rekrutteringscenter Aalborg dækker helt ned syd for Aarhus. En indkaldelse til session starter med, at de unge mænd via e-boks bliver bedt om at udfylde et helbredsskema. Hvis helbredsundersøgelsen ikke bliver besvaret, sender Forsvaret en rykker først digitalt og derefter med gammeldags brev. Hvis det resulterer i en udeblivelse, overgår sagen til politiet. I 2017 blev det til 470 sager om udeblivelse hos Nordjyllands Politi.

Jeg blev ringet op af politiet, da de vil høre hvorfor jeg ikke mødte op, hvor jeg så måtte sige, at jeg ikke havde set beskeden. Det var sku træls, at jeg skulle af med de penge, men sket er sket.

Marcus Frandsen, Frederikshavn

- Det er jo en opgave vi har, og den løfter vi selvfølgelig gerne, men der er ingen tvivl om, at vi kunne sagtens finde på andre ting at bruge vores ressourcer på, siger Niels Kronborg, Leder af Patruljecenter Aalborg ved Nordjyllands Politi.

Bøde på 1000 kroner

Første gang man udebliver koster det en bøde på 1000 kroner. Anden gang 2000 kroner. Derefter kan politiet anholde vedkommende og bringe ham til session. De fleste gange bliver det løst ved at politiet ringer til vedkommende, som så derefter møder op. Men 5 til 10 gange om året, må Nordjyllands Politi ud og anholde unge mænd, der ikke vil tage af sted frivilligt.

Alene i år har Rekrutterings Center Aalborg kontaktet politiet 126 gange, for at få deres hjælp til at få unge mænd til at dukke op til session. Det tal er højere i år end normalt, fordi Forsvaret er gået i gang med en oprydningsrunde. De gør nu en ekstra indsats for at få de mænd ind, som er blevet væk mange gange.

- Nogen er ligeglade og nogen er kede af at de har glemt det, og skal fremstilles til session på den her måde, og køres derud af politiet, siger Niels Kronborg.

Marcus overså brevet i e-boks

En af dem, der har fået en bøde på 1000 kroner for ikke at møde op til session er Marcus Frandsen fra Frederikshavn. Han skulle have været til session i november 2017, men han overså indkaldelsen på e-boks.

- Jeg blev ringet op af politiet, da de vil høre hvorfor jeg ikke mødte op, hvor jeg så måtte sige, at jeg ikke havde set beskeden. Det var sku træls, at jeg skulle af med de penge, men sket er sket, siger Marcus Frandsen.

For nyligt havde Rekrutteringscenter Aalborg en ung mand til session, der var blevet anholdt af politiet, fordi han var udeblevet flere gange. Halvvejs henne i den cirka 3 timer lange session stikker han af. Så nu skal politiet igen ud og anholde ham. Den vægring har Søren Olesen svært ved at forstå. For det er stort set uden risiko, at møde op til session, for dem der ikke ønsker at blive værnepligtige. Ifølge lederen af Forsvarets dag har 99 procent af dem, der ender med at blive værnepligtige meldt sig selv frivilligt under sessionen.

- Jeg tror ikke der er for lidt respekt omkring Forsvarets dag. Jeg tror måske der er en uvidenhed og nogen fordomme omkring Forsvarets Dag, som måske ikke holder vand længere, som folk ville oplever hvis de kom, siger Søren Olesen.

Forsvaret har nu taget et nyt våben i brug. De er begyndt at sende påmindelser om session til de unges forældre via borger.dk Det kræver så, at forældrene kan finde ud af at logge ind.

Fakta om Forsvarets dag

Forsvarets Dag erstatter det, der tidligere hed session. Her afgøres det, om du er egnet til værnepligtstjeneste. Samtidig vil du få information omkring Forsvaret og Beredskabsstyrelsen. Du vil også høre om dine muligheder og lære noget om værnepligten, så du bedre kan vurdere, om den er noget for dig.

Der er værnepligt for alle mænd i Danmark. Derfor bliver alle danske mænd med fast ophold i Danmark helt automatisk indkaldt til Forsvarets Dag det år, hvor de fylder 18 år. Det er obligatorisk at deltage.
Som kvinde bliver du inviteret til Forsvarets Dag – det er frivilligt, så du skal selv booke din tid.

Alle aktiviteter på Forsvarets Dag foregår ved det rekrutteringscenter, som du er indkaldt til. Du vil være indkaldt sammen med 20-35 andre mænd og kvinder. Hele dagen varer op til 6 timer, og der serveres et gratis måltid i løbet af dagen.

Forsvarets Dag bliver afholdt næsten alle hverdage året rundt, primært fem steder i landet: Høvelte, Slagelse, Fredericia, Herning, Aalborg og i udvalgte uger på Bornholm.

Kilde: Forsvaret.dk

 

Forsiden lige nu