Jobpatruljen på rundtur i Nordjylland: Unge på job i sommerlandet snydes for pauser

Ifølge Jobpatruljen arbejder overraskende mange unge fritidsjobbere i de nordjyske turistbyer alt for længe og får ikke de pauser, de har krav på ifølge loven.

Jobpatruljen er i øjeblikket i gang med deres rundtur i Nordjylland, hvor de rejser landsdelen rundt for at oplyse og unge i alderen 13 til 17 år med et fritidsjob om deres rettigheder.

Indtil videre har Jobpatruljen været tre dage i Nordjylland, hvor de har besøgt 500 virksomheder, blandt andet på nogle af de helt store turistdestinationer.

Tirsdag og onsdag har Jobpatruljen blandt andet været i Skagen og Blokhus, hvor de i særliggrad mødte mange unge fritidsjobbere, der ikke får de nødvendige pauser i løbet af deres arbejdsdag.

- Det er tydeligt at se, at det er de steder, hvor der er flest turister og derfor allermest travlt, at de unge bliver snydt for deres pauser. Det gælder for eksempel i dagligvarebranchen, siger den nordjyske Jobpatruljekoordinator Anne Sofie Juul Vejrum.

Sikrer unges rettigheder

Jobpatruljen, som har eksisteret i 40 år, er fagbevægelsens årlige sommerkampagne for at sikre unges rettigheder og sikkerhed på arbejdsmarkedet.

I Blokhus-området mødte Jobpatruljen otte unge, der ikke får den pause på mindst 30 minutter, som de har krav på efter fire og en halv times arbejde. To af de unge Jobpatruljen mødte havde slet ingen pause på deres syv timers arbejdsdag.

- På den ene side er det jo positivt, at der er unge, der gerne vil tage fat og yde en indsats, og mange steder tror jeg også, at arbejdsgiveren har tænkt, at hvis der er supertravlt i dag, får den unge bare en lidt længere pause i morgen. Men lovgivningen er jo til for at beskytte de unge, og det er problematisk, at de unge slet ikke kender til de her rettigheder, siger Anne Sofie Juul Vejrum.

- Det vil altid være arbejdsgiverens ansvar, at arbejdspladsen lever op til lovgivningen, understreger Anne Sofie Juul Vejrum.

På de 500 arbejdspladser interviewede Jobpatruljen tilsammen 168 unge og i 54 tilfælde fandt Jobpatruljen anledning til at sende en sag videre til faglig opfølgning i de lokale fagforeninger.

20 af sagerne handlede om den unges arbejdstid, herunder for få eller for korte pauser, eller at den unge møder ind før kl. 6 om morgenen eller arbejder efter kl. 20 om aftenen, hvilket er forbudt, når man er under 18.


Seneste nyt

fra Nordjylland