Ungevalg: 1200 teenagere grillede Frederikshavns politikere

Over 1200 folkeskoleelever i Frederikshavn Kommune var fredag samlet til landets største ungevalg i Arena Nord.

Foran 10 byrådskandidater kunne folkeskoleelever fra Frederikshavn Kommune fredag riste politikerne og blive klædt på til, når de selv skal stemme om få år. Det var kommunalpolik i samspil med teenagere fra 8., 9. og 10 klasse.

Johan Jensen er 15 år og kan først stemme ved næste kommunalvalg. Fredag fik han og alle de andre elever en forsmag på, hvad der venter, når det rigtige kryds skal sættes om et par år.

- Det er meget sjovt at prøve. Vi kan blive lidt forberedt på, hvad der venter os, når vi skal stemme, siger Johan Jensen, der går i 9.C på Sæbygaardskolen.

Alle elever skulle efter debatten stemme på én af de 10 kandidater i Danmarks største ungevalg. Byrådskandidaterne var imponeret over de unges evner.

- Jeg bliver helt høj af at være her. Det er meget sjovere end de andre vælgermøder, hvor det kun er voksne. Der er en helt anden energi her, og de unge er bare med, siger Christina Lykke, der er byrådskandidat for SF i Frederikshavn Kommune. 

1200 folkeskoleelever deltog i prøvevalg i Arena Nord. 
1200 folkeskoleelever deltog i prøvevalg i Arena Nord. 
Foto: Ib Wiliam Christensen

Dagens arrangør var især overrasket over engagementet fra eleverne.

- Det er et tegn på, at de lærere, der har dem til dagligt, præger dem i, at det er seriøst, selvom det er to stive timer, de sidder på bænken herinde, siger Christian Nonbo Mikkelsen, der er souschef på Frederikshavn Ungdomsskole. 

Med 28 procent af stemmerne vandt Venstres Anders Broholm unge valget, men vigtigst af alt er 1200 elever blevet en smulere klogere på kommunalpolitik.

- De er gået hjem med følelsen af, at det kan betale sig at stemme. Det er fantastisk. Det er jo demokratiet og dialogen, der sejrer i dag, siger Christian Nonbo Mikkelsen.

- Det har givet et godt boost og klædt os på, til vi selv skal stemme, slutter Johan Jensen.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland