Usædvanlig sælfødsel på Nordsøen Oceanarium

Foto: Kim Fogt / Nordsøen Oceanarium

Publikum fik sig en usædvanlig oplevelse i Nordsøen Oceanarium, da en sæl pludselig gik i fødsel.

At sælerne formerer sig i det 800.000 liter store sælanlæg hos Nordsøen Oceanarium i Hirtshals er i sig selv ikke usædvanligt, for det sker hver sommer.

Men at fødslen foregår, imens akvariet stadig er åbent for publikum, det er aldrig sket før. Men det skete torsdag, da den spættede sæl ”Maria” fødte den unge, som hun har båret på siden sensommeren sidste år.

Fødslen blev fulgt nøje af familien Lindemark Pedersen Hansen fra Aarhus.

- Det er en helt fantastisk oplevelse at få lov til at overvære at en sælunge blive født, og så oveni købet på min yngste søn Luis 7-års fødselsdag. Det er som en ekstra fødselsdagsgave, og det bliver en af de dage, man aldrig glemmer, siger Celia Hansen og fortsætter:

- Mine drenge var så interesserede, og Maria, medarbejderen, var så god til at fortælle undervejs. Maria lovede, at hvis sælungen er en han, så vil hun stemme for, at den skal hedde Lui. Det er min søn stolt af, siger hun.

Det er svært at bestemme kønnet på en sæl, når ungen er nyfødt, så Nordsøen Oceanarium kender endnu ikke kønnet.

Sæler føder på land eller i vandkanten, og ungen vejer omkring 8-12 kilo ved fødslen.

Fødslen tog i alt cirka 30 minutter.

Ungen svømmer fra begyndelsen, og allerede nu tager den sig en svømmetur, imens den nybagte mor holder et vågent øje med den.

Spættede sæler får unger sidst i juni eller først i juli.

Info om spættede sæler:

I naturen bruger de meget tid på at ligge og hvile på stranden, mens moren holder øje med dem på afstand ude i vandet, når hun ikke dier ungen. Derfor kan det ofte se ud som om ungen er forladt, men dette er langtfra altid tilfældet. Derfor skal man selvfølgelig holde sig på god afstand af de små så man ikke skræmmer moren væk, eller måske får et bid af den lille, der har skarpe tænder og masser af bakterier i munden.
 
Det er kun cirka halvdelen af alle sælunger født i naturen, der overlever det første år. Mange går til af sult eller sygdom, og det kan være svært for dem at lære at fange fisk.
 
Kilde: Nordsøen Oceanarium

Familien Lindemark Pedersen Hansen fra Aarhus fik sig noget af en oplevelse i Nordsøen Oceanarium, da sælen Maria pludselig gik i fødsel. Foto: Kim Fogt / Nordsøen Oceanarium

Flere nyheder fra TV2 Nord