Våbendele fra... Øland!

02:02

Foto: Christian French

1 af 2

Nordjysk iværksætter har fået den internationale våbenindustri til at spærre øjnene op med ny opfindelse

Martin Klarborg Bach fra Øland ved Brovst er en foretagsom herre. Således har den 26-årige iværksætter nu opfundet en anordning til geværmagasiner, som "advarer" brugeren af geværet, inden magasinet er tomt.

- Det, der sker når den kommer ned til det sidste skud, er, at den låser bundstykket og fortæller soldaten, at der kun er et skud tilbage, fortæller Martin Klarborg Bach.

Opfindelsen er en lille plade af plastic, som erstatter den plade, der normalt sidder i de fleste geværmagasiner og presser ammunitionen op, efterhånden som den bliver skudt af. Men hvor man hidtil har kunnet skyde, indtil ammunitionen slipper op, får man altså nu en lille reminder, inden det sidste skud bliver affyret.

Anordningen gør, at en soldat i kamp kan gemme et skud i geværet, selvom han fjerner magasinet. På den måde kan han fortsat besvare fjendtlig ild, mens han skifter magasin.

- Ideen kom egentlig af mine erfaringer fra værnepligtstiden, hvor jeg syntes at det var mærkeligt, at man kunne skyde tomt. Jeg synes, det ville være smartere, hvis man altid fik en advarsel, siger Martin Klarborg Bach.

Derfor har han nu brugt en hel del tid og penge på at opfinde den lille plasticplade, som har fået adskillige repræsentanter fra blandt andet den amerikanske våbenindustri til at spærre øjnene op. Martin Klarborg Bach fortæller, at flere producenter næsten var flove over, at de ikke selv havde udtænkt løsningen.

Netop af samme grund har han da også taget patent på opfindelsen i mere end 130 lande. Samtidig er plasticpladen for længst blevet sat i produktion, da der allerede er stor interesse for den.

- Den har været udstationeret med nogle italienske specialstyrker og de var vilde med den, så jeg håber, at det er noget, som kommer til at blive brugt, siger Martin Klarborg Bach.