Vadum Skole frygter ny visitationsmodel: - Det bliver hårdt for alle parter

Hvis den nye visitationsmodel mandag bliver vedtaget i Aalborg Kommunes skoleudvalg, står Vadum Skole med dilemmaet om at fyre lærere eller trække børn fra specialtilbud tilbage i de almindelige klasser.

Det vil få store konsekvenser for elever og lærere, hvis Aalborg Kommune vedtager den nye visitationsmodel, som betyder, at det er skolerne, der skal betale for specialtilbud til børn med særlige behov. Sådan lyder det fra Vadum Skole, som lige nu er den skole i kommunen, som sidder tilbage med den største regning, hvis modellen bliver vedtaget.

- Jeg frygter, at vi kommer til at se mange forældre, der tager deres børn i hånden og finder et andet skoletilbud til dem, fordi det her bliver for hårdt for alle parter, siger Kirsten Bundgaard, der er formand for skolebestyrelsen på Vadum Skole.

I dag er det skoleforvaltningen i Aalborg Kommune, som administrerer pengene til specialtilbud. Men på mandag skal skoleudvalget behandle en ny visitationsmodel, der vil betyde, at det er skolerne selv, der skal betale for specialundervisningen.

Med den nye model vil det koste de enkelte skoler 318.000 kroner om året at have ét barn i specialtilbud. Vadum Skole har lige nu 20 børn i specialtilbud. Hvis de fortsat skal have det i den nye model, ender budgettet med et minus på 2,6 millioner kroner i forhold til nu - det højeste minus af alle Aalborg kommunes skoler. Det første år nulstiller forvaltningen beløbet, men herefter sidder skolerne selv med regningen.

På Vadum Skole skal budgettet hænge sammen, og derfor vil skolen stå med valget om at fyre lærere eller trække børn fra specialtilbud og tilbage i de almindelige klasser.

- Vi er bekymrede for, at de lærere, der er tilbage, skal undervise rigtigt. Vi er bekymrede for, at de børn, der er tilbage på vores skole, får en dårligere undervisning i sidste ende, siger Dorthe Ringgaard, lærer og tillidsmand på Vadum Skole.

Lærerne og skolebestyrelsen på Vadum Skole får opbakning af formanden for Aalborg Lærerforningen, Karsten Lynge Simonsen.

- Konsekvensen bliver jo, at når man har 20 børn i klassen, og man hiver et barn fra special tilbud ind, så fylder det barn meget, siger Karsten Lynge Simonsen.

quote Jeg tror, at man lige så stille får lukket Vadum Skole ned

Kirsten Bundgaard, formand for skolebestyrelsen, Vadum Skole

Mens Vadum Skole ender med et millionunderskud, hvis de skal holde samme antal børn i specialtilbud, vil andre skoler lige nu få ekstra millioner tilført med den nye model. Byplanvejenskolen vil for eksempel modtage 3,9 millioner kroner, fordi de kun har 12 ud af deres 451 elever i specialtilbud.

Tina French, rådmand for Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune (Venstre), forsvarer modellen:

- Den her fordeling skubber sig jo hele tiden, fordi der hver eneste år kommer ny børnehaveklasse ind, og der går nogle klasser ud i den anden ende. Der er ikke nogle, der skal være bekymret for, at man bliver efterladt i et hjørne i kommunen, siger Tina French.

quote Der er ikke nogle, der skal være bekymret for, at man bliver efterladt i et hjørne i kommunen

Tina French, rådmand for Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune (Venstre)

Det er med den nye model skolelederne, der sidder med endelige beslutning, om et barn skal i specialtilbud eller ej - et stort dilemma, erkender de selv, når budgettet også skal passes.

- Det handler i høj grad om, at vi får svært ved det her, når vi både skal styre økonomidelen og børnene, siger Carsten Søndergaard, formand for Skolelederforeningen i Aalborg.

I Vadum har 12 ud af nuværende 20 børn i specialtilbud aldrig gået i en af skolens almindelige klasser. Skolebestyrelsen er sikker på, at en en ny visitationsmodel vil koste fyringer.

- Jeg tror, at man lige så stille får lukket Vadum Skole ned, fordi forældre rykker deres børn til skoleområder, der ikke er så hårdt belastet, slutter Kirsten Bundgaard, formand for skolebestyrelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland