Værtshus i Hobro raser på kommunen efter ny oversvømmelse

En konflikt om kloakrør præger lige nu Hobros midtby, efter byen er blevet ramt af en ny oversvømmelse. Mange hobrogensere undrer sig over den måde, kommunen har grebet et stort renoveringsarbejde af kloaknettet an på.

Efter kraftige regnskyl har gaderne i Hobros midtby stået under vand to gange inden for de seneste 14 dage. Kloaksystemet har ikke kunne følge med.

30 millimeter regn på fem til seks timer torsdag aften fik vandet til at gå op over dørtærsklen og ind på bodega Vognhjulet. 

- Det stod ind som syndfloden. Vandet stod af kloakkerne. Det kan jo ikke være rigtigt, siger Peter Bech Nielsen, der er værtshusholder. 

Problemet er, at sand og grus stopper kloakkerne til, fordi regnvand har taget det med oppe fra den stejle Hostrupvej - hovedvejen gennem byen - hvor der lige nu er et større renoveringsarbejde i gang.   

- I sådan et kuperet område som Hobro får det store følger, fordi der er så stor kraft på det vand, der kommer fra oven i byen, siger Søren Erikstrup, direktør ved Mariagerfjord Vand.

På værtshuset undrer de sig, for på toppen af Hostrupvej er der allerede lagt nye kloakrør med diameter på 100 centimeter, som mødes længere nede i byen med de nuværende rør på 30-40 centimeter i diameter. Så opstår der nemlig en slags flaskehals.

- De skal jo ikke begynde at grave nye rør ned foroven i byen. De skal starte med nye rør hernede i midtbyen, der modtager regnvandet fra oven i byen, siger Peter Bech Nielsen, værtshusholder

Det er ikke kun på værtshuset, de har svært ved at se logikken i at udskifte kloakrørene i den rækkefølge, som det sker nu. Det har mange andre i Hobro svært ved at forstå.

- De kan da sige sig selv, at det går galt, når der kommer store rør fra Hostrupvej, der skal løbe sammen med meget mindre rør længere nede i byen, siger pensionisten Jan Pedersen

Den 9. juni var den også gal. Her faldt der 50 milimeter på fire til fem timer, og også dengang var der oversvømmelser i Hobros Midtby. Mariagerfjord Vand erkender, at det havde været bedre at skifte kloakrørene i en anden rækkefølge, men det har man bare ikke kunne gøre. 

- Det der har været mest i fokus er, at der samtidig med renoveringsarbejdet skal være en trafikafvikling. Derfor har vi ikke bare kunne planlægge efter, hvor det har været mest fornuftigt at begynde med at lægge nye kloakrør ned, siger Søren Erikstrup, direktør ved Mariagerfjord Vand.

På søndag er der udsigt til at himlens sluser igen åbner sig i Hobro. Det kan muligvis atter blive en våd dag på bodegaen. 

-  Vi får jo vand ind bare der kommer en dråbe regn. Sådan har det aldrig været før, siger Peter Bech Nielsen, værtshusholder. 

Tidligst i november bliver renoveringsarbejdet på Hostrupvej afsluttet, og først til den tid vil regnvandet så blive ledt helt udenom midtbyen.   


Seneste nyt

fra Nordjylland