Vandalisme i Lønstrup: Klitterne i fredet område jævnet med jorden

Et Natura2000-område ved Lønstrup har været udsat for grov vandalisme af ukendte gerningsmænd. Lokale politikere er chokerede.

Et fredet område tæt på kysten ved Lønstrup har skiftet udseende fra den ene dag til den anden. Ukendte gerningsmænd har med bulldozere eller andet stort maskinere gravet klitterne væk fra et stort område omkring sommerhusene tættest på kystern.

quote Jeg troede, det var løgn. Jeg troede simpelthen, at det var løgn.

Ole Ørnbøl, Hjørring Kommune

- Jeg troede, det var løgn. Jeg troede simpelthen, at det var løgn, fortæller Ole Ørnbøl (S), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune. 

De enorme mængder jord og sand er efterfølgende blevet skubbet ud over skrænten, der går ned til havet. Derfor mistænker Ole Ørnbøl lokale sommerhusejere for at stå bag. Det kan være et desperat forsøg på at kystsikring. Fordi området er indbefattet af EUs Natura2000-regler, er området fredet, og derfor er kystsikring ulovlig. 

- At man så vælger at gøre det her og bruge de her metoder, det er fuldstændig uanstændigt, fortæller Ole Ørnbøl. 

Fredag formiddag kunne vidner så berette, at en betonkanon har kørt op til kanten og hældt beton nedover skrænten. Et af øjenvidnerne var byrådsmedlem i Hjørring, Svenning Christensen (V). 

- Jeg fik et opkald fra en borger, der ringede og sagde, at jeg skulle komme ud. Så jeg tog derud og så, at de var ved at læsse beton af. Jeg tænkte, det er ikke rigtig det her, men det var det så, fortæller Svenning Christensen. 

Hjørring Kommune har nu meldt sagen til Kystdirektoratet, som forventes at melde sagen til politiet. Hjørring Kommune regner også med, at de selv melder sagen til politiet. 

- Det er rigtig synd for naturen det her, og jeg ved ikke, hvordan det skal blive godt igen. Hvis ikke det her får en konsekvens, så er lovgivningen jo ligegyldig, for så kan man jo gøre som det passer sig, fortæller Ole Ørnbøl. 

TV2 Nords reporter forsøgte forgæves at få nogle af sommerhusejerne i tale, men der var ikke nogen hjemme i nogen af de berørte sommerhuse. 

Et natura2000 område ved Lønstrup er ødelagt. I følge lokale politikere i et desperat forsøg på kystsikring.

Seneste nyt

fra Nordjylland