Vandselskab opfordrer: Rens drikkevandet for pesticider

Danske vandværker skal have det som fast rutine at rense vores drikkevand for rester af pesticider, mener direktøren for Hjørring Vandselskab.

På vandværket i Hjørring renser de drikkevandet grundigt. Siden 2010 er drikkevandet i Hjørring blevet sendt gennem fire store kulfiltre, inden det bliver sendt ud til forbrugerne. Det betyder, at vandet er helt renset for rester af sprøjtemidler - de såkaldte pesticider.

- Det kan jo ikke passe, at vores forbrugere skal drikke fortyndede pesticder bare fordi vi er stolte af at have ufurureneet grundvand, for vi har ikke uforurenet grundvand, siger Tommy Mostrup, som er administrerende direktør for Hjørring Vandselskab A/S.

Vandværket i Hjørring er bare et af ti danske vandværker, og det eneste i Nordjylland, der har et kulfilteranlæg, der renser vandet fuldstændig for pesticidrester. Anlægget har kostet otte millioner kroner, der afskrives ved at alle husstande betaler 60 kroner ekstra på vandregningen om året.

Direktøren opfordrer landets øvrige vandværker til at følge trop.

- Jeg håber, at alle vandværker, som kan være kvalificeret i tvivl om hvorvidt de sender pesticdier ud til forbrugerne, sætter kulfiltre op. Så opnår man en sikkerhede for, at langt de fleste af de pesticider, som vi kender fra vandet er væk, siger Tommy Mostrup.

Forslaget bliver dog ikke taget imod med lutter åbne arme. Danmarks Naturfredningsforening siger i dag til TV2 Nord, at de opfatter rensemetoden med kul som noget, der bør være en undtagelse fra reglen. De mener, at man hellere skulle regulere brugen af pesticider, så der slet ikke er rester i vores drikkevand.

Tommy Mostrup mener dog, at man aldrig kan være for grundig, når det handler om rent drikkevand.

- Det er ligesom airbag og sikkerhedsseler i bilen. Vi regner ikke med at få brug for det. Men vi har det for en sikkerheds skyld, siger han. 

Grænseværdien for pesticider i drikkevand er 0,01 mikrogram per liter.


Seneste nyt

fra Nordjylland