Fokus-debat: Vanetænkning er skyld i trængsel i trafikken

Nordjyder skal lære at tænke anderledes, når det handler om personlig transport. Sådan lyder det i dag i debatmagasinet Fokus.

Presset på parkeringspladser, vejer og gader i Nordjylland stiger år for år, fordi der hele tiden kommer flere biler til. Løsninger er hverken flere gratis parkeringspladser i bykernerne eller større og flere veje.

Til gengæld skal vi lære at tænke anderledes og bruge mere offentlig transport og samkørsel. Det siger to politikere, som begge sidder med i NT´s bestyrelse.

Se et kort klip fra Fokus-debatten her. 

Se hele programmet nederst i artiklen.

De seneste ti år er der kommet 51.000 flere biler på de nordjyske veje. Det er en stigning på mere end 22 procent. Det giver både trængsel på vejene og problemer med at finde parkering i centrum af særligt Aalborg.

Men trafikanterne skal ikke regne med, at man som før i tiden igen kommer til at parkere gratis præcis, hvor man vil i byen.

- Man kan sagtens finde parkering i Aalborg, hvis man parkerer i et af parkeringshusene op ad Aalborg centrum. Problemet er, at bilisterne gerne vil parkere midt i centrum, og det skal også helst være gratis. Men det er ikke sådan, Aalborg udvikler sig, siger formanden for NT’s bestyrelse, Nuuradiin S. Hussein, som også sidder i byådet i Aalborg for Socialdemokratiet.

"Kør til Brønderslev for at tage toget til Aalborg"

Lavere bilafgifter og billig brændstof har gjort det nemmere for nordjyder at anskaffe sig en bil. Mange familier har mere end en bil og selv studerende i Aalborg kører i skole i egen bil.

Den udvikling er en alvorlig konkurrent til den offentlige transport, som på landsplan er skrumpet i den samme periode.

- Vi skal alle sammen lære at tænke anderledes, hvis vi skal løse problemerne med trafiktrængsel. Vi skal i højere grad bruge den offentlige trafik og samkørsel, siger Mikael Klitgaard, som ud over at være borgmester fra Venstre i Brønderslev Kommune og er medlem af NT´s bestyrelse.

Mikael Klitgaard peger på, at den offentlige transport i landkommunerne er en udfordring, fordi den er mindre fleksibel på landet end i byen.

- Det er svært at undvære en bil i en kommune som vores, men der er masser af gode muligheder for at kombinere transport. For eksempel kan man jo køre ind til Brønderslev og tage toget til Aalborg. På den måde løser man både problemerne med trængsel på vejene og parkeringsproblemet i Aalborg, siger Mikael Klitgaard.

NT har allerede indgået et samarbejde med samkørselstjenesten GoMore, som forbinder bilejere med trafikanter, som har brug for et lift.

- Det er én af måderne. Vi skal gøre det nemmere og mere fleksibelt at bruge fællestransport. Det arbejde er vi allerede i fuld gang med med plusbussen i Aalborg. Med tiden vil folk finde det helt naturligt at bruge den kollektive trafik ind i bymidten, siger Nuuradiin S. Hussein.

Se hele Fokus-debatten her. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland