Varmeregning afgørende for boligsalg

Boligkøbere har fokus på varmeregning. Det er et problem for sælgere med høje regninger. Især efter at priserne på fjernvarme er steget i løbet af de seneste fem år.

Fjernvarmen er en ualmindelig stor post på budgettet for Henny Gøttler fra Visborg, der tidligere har betalt 32.000 kroner om året for op få opvarmet sit 92 kvadratmeter store hus.

- Nu er det jo så sat ned til knap 22.000 om året, så det hjælper jo lidt, siger Henny Gøttler.

Henny Gøttlers lokale kraftvarmeværk har ry for at være et af landsdelens dyreste, og det er afgørende for områdets hussalg.

- Det betyder, at mange har fravalgt de huse, der ligger i de områder, fordi de simpelthen ikke vil ind i de der varmeudgifter, siger Bjarne Andersen, der er ejendomsmægler hos Nybolig i Hadsund.

I år har kraftvarmeværket fået lov at koble sig på et andet varmeværk, hvilket betyder, at fjernvarmeprisen bliver billigere. Boligkøberne er blevet mere fokuserede på varmeregningen, og Henny Gøttler håber, det kan hjælpe hende med at komme af med sit hus.

- Konkret for det her hus, der betyder det jo, at du lige pludselig kan rykke 10.000 ud af dit budget, og det er klart, at så er det nemmere at komme ind, og få tingene til at hænge sammen, siger hendes mægler Bjarne Andersen.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at siden 2008 er et gennemsnitligt familiehus på 140 kvadratmeter blevet 26 procent dyrere at opvarme, og at varmeregningen kan blokere for boligmarkedet har de erkendt i Mou, hvor varmeværket går et skridt videre for at hjælpe deres forbrugere af med svært sælgelige huse.

I Mou har Morten Yderstræde har sit hus på et par 100 kvadratmeter til salg. For at sætte gang i hussalget har Mou Kraft Varme tilbudt deres forbrugere at indfri deres gæld til værket en gang for alle. Siger Morten Yderstræde ja til varmeværkets tilbud, vil den årlige varmeudgift kunne halveres. Noget der ser rigtig godt ud i en salgsopstilling.

- Så vil det koste knap 11.000 kroner i stedet for 19.000 kroner om året, så det er da mange penge at spare, og jeg er da helt sikker på, at det vil tiltrække nogle flere mennesker herude, siger Morten Yderstræde, hvis hus har været til salg et års tid.

I Morten Yderstrædes tilfælde er der tale om en engangsudgift på cirka 40.000 kroner. Prisen for huset er omkring et par mio. kr. så de 40.000 er givet godt ud, siger ejendomsmægleren.

- Varmeregningen betyder meget i forhold til et hussalg, for det er løbende omkostninger, og de kan ikke trækkes fra. Det er nettokroner, der skal tages ud af de daglige budget.


Seneste nyt

fra Nordjylland