Varmeregningen stiger voldsomt i yderområderne

02:42

Manglende statstilskud kan koste kunderne millioner

Kraftvarmeværkerne mister deres grundbeløb fra staten, og det kan ses på regningen for fjernvarme hos forbrugeren.

I de kommende år kan det blive rigtig dyrt at være fjernvarmekunde i Nordjylland. For ved udgangen af 2017 bortfalder et statstilskud til de kraftvarmeværker, som også producerer strøm. Og det kan koste den gennemsnitlige husstand op mod 10.000 kr. ekstra i varme om året.

Forklaringen er, at de kraftvarmeværker i Nordjylland, som foruden varme også producerer strøm, siden 2004 er blevet betalt af staten for netop strømproduktion - men ved udgangen af 2017 er det slut. På Mors kan det få alvorlige konsekvenser.

- Folk har egentlig oplevet, at med sænkede priser har det været nemmere at sælge hus, men nu vender billedet måske igen, siger Poul Kristensen, der er formand for Sdr. Herreds Kraftvarmeværk på Mors.

Det er især de små kraftvarmeværker i yderområderne, der ikke kan få økonomien til at løbe rundt uden det såkaldte grundbeløb fra staten. Hos Sønder Herreds Kraftvarmeværker modtog man sidste år fem millioner kroner i grundbeløb fra staten. Det er et beløb, der nu skal hentes hos forbrugerne.

På Sydmors betyder det en gennemsnitlig ekstraregning til de 600 husstande under Sdr. Herreds Kraftvarmeværker - på 6000 kr. pr husstand om året.

- Det har jeg meget, meget skidt med, siger Poul Kristensen.

Det har hele tiden været planen, at grundbeløbet skulle bortfalde ved udgangen af 2017, men grundet lave priser på el, kan økonomien ikke hænge sammen for kraftvarmeværkerne.

- Det er et problem, fordi varmeprisen risikerer at stige. Det er et endnu større problem, fordi forsyningssikkerheden på elområdet risikerer at blive svækket, siger Kim Mortensen, direktør hos Dansk Fjernvarme.

Hos Dansk Fjernvarme mener man desuden, at det er at tage forbrugerne som gidsler, hvis ikke man på Christiansborg finder en løsning på problemet.

- Ministeren gambler med elforsyningen og borgernes privatøkonomi, siger Kim Mortensen.

Energiminister Hans Christian Lilleholt fra Venstre vil ikke genindføre grundbeløbet, men vil dog gerne se på løsninger, der mindsker ekstraregningen til forbrugerne.

- Vi har sat et arbejde i gang med at analysere på, hvad der kan gøres, siger Hans Christian Lilleholt.