Vejarbejde koster omsætning, men butikkerne står selv med regningen

Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Selv om det gør ondt på butikkernes omsætning, når enten kommuner eller Vejdirektoratet beslutter sig for at gennemføre store vejarbejder, er der ikke meget hjælp at hente bagefter.

Eksemplerne er mange: Kommunen sætter gang i et omfattende arbejde, som over flere måneder lukker veje og spærrer adgangen til byens butikker - og imens styrtbløder de erhvervsdrivende penge, fordi kunderne bliver væk.

Sådan er virkeligheden lige nu for en række butikker i Hobro. Og selv om det kunne være nærliggende at sende kommunen et krav om kompensation, ender butikkerne for det meste selv med regningen for underskuddet.

Ifølge Svend Petersen, som er erhvervsjuridisk chef ved Dansk Erhverv, sker det nemlig uhyre sjældent, man som forretningsdrivende kan få erstatning i den slags sager.

- Det er meget svært at få erstatning. Det er nu engang sådan, at når man har en butik i en by, må man påregne en risiko for vejarbejde og kloakarbejde, siger Svend Petersen.

- Kun hvis vejarbejdet går ud over det sædvanlige og tager virkelig lang tid, kan det være noget, man kan tage op. Men der er ingen regler for det, og derfor er det svært at få et krav igennem hos entreprenøren, tilføjer Svend Petersen.

Et af de få eksempler på erstatning til erhvervsdrivende i forbindelse med vejarbejde skal hentes i København. Her fik en tøjforretning erstatning, da det københavnske metrobyggeri, som var planlagt til at vare to år, endte med at tage fire år og var mere intensivt end oprindeligt oplyst.

Og så længe kommunen overholder loven og orienterer de berørte erhvervsdrivende om, hvad der skal ske og hvornår, er der ikke meget at stille op for butikkerne, vurderer erhvervsjuridisk chef Svend Petersen.

Forsiden lige nu