Vejen til folketinget er længere fra de små valgkredse

I 20 år har Socialdemokratiet ikke fået stemt en kandidat i Folketinget fra Mariagerfjordkredsen, der er en den mindste kreds i Nordjylland.

Det er ikke kun gode tilbud på blomster, der bliver jagtet til Bazar Skelund lørdag.

Per Husted og Anné Honoré fra henholdsvis Socialdemokratiet og Venstre er nemlig på stemmejagt i Nordjyllands mindste valgkreds, Mariagerfjordkredsen.

De to nordjyske folketingskandidater stiller op i Mariagerfjordkredsen, som har op mod 20.000 færre stemmeberettigede vælgere end de resterende otte kredse i Nordjylland.

- Kredsen er lille, og det gør, at det er svært, og den eneste måde, man kan få en lokal valgt, det er simpelthen ved at stå sammen, siger Per Husted, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet i Mariagerfjordkredsen.

- Det kan da godt værre, at det er lidt sværere, men nu kan man også stemme på en andre steder fra, og det regner jeg da også med, at der er nogen, der gør – så mon ikke det går, siger Anne Honoré, der er folketingskandidat for Venstre i Mariagerfjordkredsen.

De store valgkredse går typisk til de mere kendte politikere og til trods for, at Per Husted ved sidste folketingsvalg fik 3.500 personlige stemmer, så det rakte ikke til mere end en plads som 1. suppleant i Folketinget.

- Han er jo ikke kendt på den måde. Han sidder jo ikke i folketinget. Vi kan se andre steder, at dem der sidder i folketinget også trækker stemmer her fra kredsen, fordi de er kendt – de er set i fjernsynet, siger kredsformanden for Socialdemokratiet i Mariagerfjord, Tommy Sørensen.

Ifølge kredsformanden har Socialdemokratiet ikke haft en folketingskandidat valgt i Mariagerfjordkredsen siden Holger Graversen i 1998.

- Jeg synes pokker, at vi gør meget for at vise, at vi har en kandidat. Men det at få folk til at se ham og læse om ham og huske ham, når de står i stemmeboksen – det kræver en indsats, siger Tommy Sørensen (S).

Er Mariagerfjord det sure æble at trække, når valgkredsene skal fordeles?

- Ikke for mig, fordi jeg bor her, og det er det sted, jeg virkelig brænder for, siger Per Husted (S).

På trods af de svære kår, så giver de to folketingskandidater ikke op uden kamp.

-  Jeg satser benhård på at komme ind, det er målet, så det regner jeg stærkt med, siger Anne Honoré (V).

- Vi skal jo altid sige, at vi bliver valgt, og det tror jeg på, fordi vi har den her lokale opbakning. Men det er svært, det skal vi da være ærlige at sige, siger Per Husted (S).

Ved Folketingsvalget kan nordjyder stemme på alle kandidater fra alle kredse, fordi de samlet stiller op i Nordjyllands Storkreds.


Seneste nyt

fra Nordjylland