Vejledning fra minister skal få gang i sagsbehandling

Mange landmænd ansøger om at holde flere husdyr. Men sagerne hober sig op, fordi kommunerne er usikre på sagsbehandlingen. Nu kommer Miljøministeriet til hjælp.

Nogle kommuner er alt for længe om at behandle ansøgninger fra landmænd, der ønsker at holde flere husdyr på deres bedrifter. Sagerne trækker ofte i langdrag, fordi kommunerne er i tvivl om, hvordan de skal vægte landmandens ønske og hensynet til natur og miljø.

Derfor bliver de nu udstyret med en ekstra vejledning fra miljøminister Troels Lund Poulsen (V) om, hvordan de skal håndtere den lovpligtige vurdering af husdyrsagerne i forhold til EU's krav til at beskytte vandmiljøet og levestederne for dyr og planter samt lokale natur- og miljøhensyn.

- Det er et problem, at så mange husdyrbrugsager ligger alt for længe i kommunerne. Det koster både landbrug og byggebranchen mange penge, når de ikke afgøres inden for rimelig tid. Det tjener heller ikke miljøet. Snarere tværtimod, siger Troels Lund Poulsen. Han peger på, at udvidelserne ofte medfører indførelse af mere miljørigtig teknologi i bedrifterne.

Miljøministeren vil følge nøje, om vejledningen bidrager til at få sagspuklerne væk. Men han appellerer også til Dansk Landbrug om at blive bedre til at rådgive landmændene.

Blandt de andre initiativer, der skal få gang i sagerne, er en månedlig orientering af forligspartierne bag husdyrgodkendelsesloven om, hvordan det går med sagsbehandlingen. Bag loven står regeringspartierne, Dansk Folkeparti og De Radikale.

/ritzau/

Flere nyheder fra TV2 Nord