Vendsyssel FF lærer udenlandske spillere dansk: - Vi har en forpligtigelse til at integrere dem

Fodboldspillerne i Vendsyssel FF skal blive bedre til at tale sammen på banen. Derfor har klubben søsat et nyt initiativ. Hver uge får klubbens udenlandske spillere danskundervisning, og målet er, at al kommunikation på sigt skal ske på dansk.

Det foregår mest på engelsk, når der er træning i 1. divisionsklubben Vendsyssel FF. Men klubben håber, at trænerne fremover kan nøjes med at dele dessiner, roser og skideballer ud på dansk.

- Jeg synes faktisk, det er en forpligtigelse for os som virksomhed og som fodboldklub. Vi vil gerne have diversitet i vores spillertrup og engagere udenlandske spillere, og så synes jeg også, at vi har en forpligtigelse i forhold til at integrere dem i det danske samfund, siger Mogens Krogh, administrerende direktør i Vendsyssel FF.

Vendsyssel FF har derfor indført obligatorisk danskundervisning for klubbens udenlandske spillere, som kommer fra Holland, Brasilien, Guinea, Nigeria og Elfenbenskysten, så når dagens træning er forbi, bliver undervisningsmaterialet fundet frem. 

 
 
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

- Jeg forstår meget, men jeg kan ikke snakke så meget, siger Vendsyssel FF-angriber Yao Dieudonne, som kommer fra Elfenbenskysten.

Danskundervisning integrerer spillerne i samfundet

Det er indtil videre blevet til fem måneders danskundervisning, og de danske ord og sætninger begynder lige så langsomt at hænge fast. Der er mødepligt til de fem timers danskundervisning, der er lagt ind hver uge, og underviseren holder hårdt på, at spillerne skal tale dansk.

- Det er selvfølgelig også rettet imod, at de har en tilværelse i Danmark, som skal fungere. De skal kunne gå på café og restaurant og gå ud at shoppe og snakke med naboerne og fungere i det danske samfund, så det er en hjælp til integrationen, at de bliver en del af samfundet og ikke kun den lille verden, der er herude, siger sprogkonsulent Ditte Rosenbjerg fra virksomheden A2B, der står for sprogundervisningen.

Skal kunne ses på banen

Undervisningen er virksomhedsrettet. Det vil sige, at Vendsyssel FF-spillerne først og fremmest lærer danske fodboldtermer. Noget, som på sigt kan være med til at forbedre holdets præstationer.

- Det er jo ikke, fordi vi er blåøjede. Det handler om, at hvis den kommunikation, der er på banen, skal foregå på engelsk, så skal de danske spillere måske bruge et splitsekund på at tænke, hvordan er det lige, jeg skal råbe det her? Hvis tingene kan foregå på dansk og det bliver opfattet af modtageren, så har vi vundet noget, og fodbold afgøres tit i splitsekunder, siger Mogens Krogh.

Det er målet, at alle spillere i Vendsyssels trup lærer at begå sig ud i det danske sprog, så både taktikmøder og snakke om weekendens udskejelser kan foregå på dansk.

- Vi har forbedret os meget i forhold til, da vi begyndte. Det er godt at lære dansk for at blive integreret så hurtigt som muligt, så det er et godt tiltag, siger Yao Dieudonne.


Seneste nyt

fra Nordjylland