Vendsyssel vil knække kurven: Flere unge skal i job og tage en uddannelse

02:26

20 procent af alle unge mellem 16 og 25 år får ikke en ungdomsuddannelse. Det vil de nu gøre op med i Vendsyssel.

95 procent af alle unge skal tage en ungdomsuddannelse efter folkeskolen. Sådan lyder målet fra regeringen. 

Alligevel har mere end 20 procent af alle unge mellem 16 og 25 år ingen uddannelse. 

Vendsyssel tager nu sagen i egen hånd, og med et samarbejde på tværs af uddannelsesinstitutioner, erhvervslivet og politiker vil de ændre kurven, og sørge for at samfundet ikke taber så mange unge undervejs. 

Horne Efterskole har i flere år været på forkant med at trække unge med såvel faglige som sociale udfordringer i den rigtige retning, og det er blandt andet dem, der har startet samarbejdet. 

- Vi er meget optaget af at få aktiveret virksomhederne til at være mere rumlige, men også til at være mentorer for de unge, så de får en forståelse af, hvad et arbejdsliv er, lyder det fra Mogens Jensen, der er forstander på Horne Efterskole

Mandag delte den nordjyske efterskole deres erfaringer med at forvandle skoletrætte unge til uddannelsesparate studerende med resten af Nordjylland. 100 deltagere fra kommunerne, uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet mødtes for sammen at knække uddannelseskurven og arbejde mod at få flere unge i uddannelse og arbejde efter folkeskolen.

En af de virksomheder, der har meldt sig i koret for at hjælpe de unge godt videre fra folkeskolen er malerfirmaet Kaj Vejby og Søn i Hjørring.

- Det er hamrende vigtigt, at vi får skabt interesse for vores fag, og at samarbejde bredt, tror jeg er det, der skal til, lyder det Peter Vejby fra malerfirmaet.

På Christiansborg har man i mange år arbejdet på at reducere tallet på 20 procent, som ikke får en uddannelse, men det er endnu ikke lykkes. I Vendsyssel håber de, at deres opskrift virker. 

- Det vil være svært at få et nul, men vi kan i hvert fald komme meget tættere på målsætningen, end vi har kunnet tidligere, siger Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt.

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord