Vesterhavet sniger sig ind på helårsboliger

Husejere ved den nordjyske vestkyst er nu snart lige så frustrerede som deres naboer i sommerhuse. For nu er også flere helårsboliger i fare for at dratte i vandet.

Jørgen Jørgensen og hans kone har gennem de sidste mange år kunne se, hvordan afstanden mellem deres helårsbolig og havet skrumper ind og risikoen for, at det ryger i Vesterhavet blot bliver større.

- Jeg vil sige, de sidste 10 år, der har skrænten fået rigtig mange tæsk. Jeg er gået fra 50 meter til 33 meter til kysten, forklarer Jørgen Jørgensen.

Jeg ville bo heroppe i mit seniorliv

De har ejet huset i siden 1993. Det ligger i anden kystrække i den lille by Nørre Lyngby, der allerede har været hårdt ramt af kystsammenstyrtninger.

- Nu her for en uge siden, der skred der jo noget mere af min grund. Og en gang til, og en gang til, og en gang til, siger Jørgen Jørgensen.

 

 

 

Hvis ikke kysten sikres, står flere af beboere i Hjørring Kommune altså overfor en potentiel risiko for at blive hjemløse. En risiko, Hjørring Kommune godt er klar over.  

- Det er jo ude af kommunens hænder. Vi har ikke myndighed på området, men vi presser jo på alt det, vi overhovedet kan både i en god dialog med kystdirektoratet, men så er der også hele Folketinget, vi skal have i tale, siger Formand for Teknik – og Miljøudvalget i Hjørring Kommune Ole Ørnbøl.

De bliver altså nødt til at gøre noget

Det er ikke bare sådan lige til at sikre kysten mod vind og vejr. Det kræver en tilladelse fra Kystdirektoratet, og så er der også en anden grund til, at kommunen mener, de har svært ved at hjælpe husejerne.

- Vi har ikke fået penge sat af på Finansloven til at kystsikre de 52 km. kyst, vi har i Hjørring Kommune. Det har man i Nordsjælland og længere nede ad Vestkysten, og det døjer jeg voldsomt meget med at forstå, men jeg er selvfølgelig også kun nordjyde, siger Ole Ørnbøl.

Og i mens der åbenbart ingenting sker, kan Jørgen Jørgensen blot se til, mens havet æder sig ind på hans fremtidsplaner.

- Jeg ville bo heroppe i mit seniorliv, og det er det, jeg kommer til. Og jeg håber, at der findes en eller anden løsning på problematikken, for de bliver altså nødt til at gøre noget.


Seneste nyt

fra Nordjylland