Vesthimmerland: Gammel sø rummer klimasvar

 Vesthimmerland: Gammel sø rummer klimasvar

En gammel sø fundet ved Nørrekær Enge kan måske hjælpe forskere til at bestemme hastigheden på den globale havstigning.

Fundet af en gammel udtørret sø 10 meter under mulden i Nørrekær Enge øst for Aggersund kan være med til at give værdifulde svar på, hvor hurtigt verdenshavene stiger, når klimaet ændrer sig, som det gør i øjeblikket, skriver NORDJYSKE Stiftstidende torsdag.

Det er Vesthimmerlands Museum, der har fundet den udtørrede søbund. Det er sket i forbindelse med, at
energikoncernen Vattenfall i øjeblikket opstiller Danmarks største vindmølleparker på land i Nørrekær Enge.

Fundet af den gamle sø er så betydningsfuldt, at Danmarks Geologiske Undersøgelser/Nationalmuseet torsdag og fredag borer i området for at hente mere materiale op fra den gamle søbund. Når materialet er undersøgt, håber man på et mere præcist svar på, hvor mange år det tog for verdenshavene at stige helt op til 100 meter på grund af klimaændringerne for 6-7000 år siden.

Alverdens kloge hoveder strides i disse år om hastigheden på den havstigning, som verden oplever i dag.

- Jeg venter mig meget af fundet. Det kan være med til at give os en masse svar. Der er ikke hidtil fundet andre gamle udtørrede søer så dybt i den danske undergrund. Derfor er det et meget, meget interessant
fund. Jeg er helt sikker på, at der ligger masser af svar på en række spørgsmål gemt dybt nede i dyndet, siger Bjarne Henning Nielsen, Vesthimmerlands Museum, til NORDJYSKE Stiftstidende.


Seneste nyt

fra Nordjylland