Vesthimmerlands Kommune fejlvisiterede borgere med vilje

Udviklingshæmmede voksne i Vesthimmerlands Kommune blev bevidst flyttet til bosteder, der ikke passede til dem. Det viser interne dokumenter, som TV2 Nord har fået indsigt i.

Bare gør tingene og spørg om lov senere. Sådan var overbevisningen hos ledelsen i den kommunale organisation Byen i Byen i Aalestrup, når der kom borgere, de ikke var godkendt til at modtage. Det afslører interne dokumenter, som TV2 Nord er kommet i besiddelse af.

I alt havde bofællesskaberne under Byen i Byen mindst fem borgere boende i 2018, der ikke var godkendelser til. De var alle flyttet ind efter ønske fra Vesthimmerlands Kommune.

Et af de steder, hvor Vesthimmerlands Kommune visiterede borgere til at flytte ind, selv om godkendelsen manglede, var Bofællesskabet Under Bøgen på Kirkevej i Aalestrup.

Vesthimmerlands Kommune og Byen i Byen var klar over, at de havde borgere boende, som de ikke var godkendt til.
Vesthimmerlands Kommune og Byen i Byen var klar over, at de havde borgere boende, som de ikke var godkendt til.
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

Bofællesskabet Under Bøgen er et kommunalt botilbud til udviklingshæmmede voksne i alderen 40-85 år med almindelige plejebehov. Alligevel vurderer Vesthimmerlands Kommune, at en udadreagerende ung mand i begyndelse af 20'erne i foråret 2018 skal flytte ind i bofællesskabet.

Trine Skaarup Pedersen var ansat som pædagog i bofællesskabet. Hun forklarer:

- Han kom til os, og jeg tror ikke, han havde været godkendt til at være der, for han var udadreagerende.

Beboer spyttede og slog på pædagoger

Den unge mand flyttede hurtigt fra bofællesskabet på Kirkevej igen. Han blev flyttet til et såkaldt enkeltmandsprojekt i et lejet sommerhus ved Hvalpsund, fordi personalet på Under Bøgen ikke kunne styre ham på bostedet. Trine Skaarup Pedersen flytter med ham i sommerhuset, hvor mandens aggressive adfærd tager til.

- Den her dag har han sådan hele dagen været lidt sur, lidt irriteret, og så hen over aften går han udenfor. Han står ude i regnvejret og ser sur og gal ud, husker Trine Skaarup Pedersen om en aften, som udvikler sig voldsomt.

 

Hun er i sommerhuset sammen med en vikar fra et vikarbureau.

- Jeg gik på toilettet, og jeg har måske været væk i tre minutter, og da jeg så kommer ud fra toilettet, står han og slår på hende med knytnæver og spytter hende i ansigtet, fortæller Trine Skaarup Pedersen.

Vikaren og Trine Skaarup Pedersen kan ikke selv klare sagen. De ringer først til ledelsen på Under Bøgen og derefter til politiet. Det får den unge mands vrede til at stige.

- Da han finder ud af, at jeg snakker med politiet, så spytter han efter mig. Han kaster også ting efter mig, og det ender med, at jeg får spurgt politiet, om der kommer nogen ud til mig, for han er totalt uden for pædagogisk rækkevidde, forklarer Trine Skaarup Pedersen. 

Trine Skaarup Pedersen blev syg af at gå på arbejde. Hun udviklede angst og stress.
Trine Skaarup Pedersen blev syg af at gå på arbejde. Hun udviklede angst og stress.
Foto: Hans Christian Lauritsen

Den voldsomme episode slutter her for hende og vikaren.

- Ledelsen ringer efter et vagtværn, der så kommer først på natten, og så kan jeg køre hjem. Dagen efter er der ikke noget. Der er ikke noget psykologhjælp eller samtale eller noget andet, siger hun.

Vagtværn tog overfor pædagoger

Den unge mand bor kun i sommerhuset i Hvalpsund i få dage. Han bliver ifølge Trine Skaarup Pedersen flyttet til et andet lejet sommerhus, som ligger i Ertebølle. Her bor han i et par måneder. Trine Skaarup Pedersen ser ham ikke igen.

- Ledelsen vurderer, at det ikke er en pædagogisk opgave, og at det er et vagtværn, der skal tage over, siger Trine Skaarup Pedersen.

At borgere ender med at blive placeret i bofællesskaber i Aalestrup uden den rette godkendelse, er efter ønske fra Vesthimmerlands Kommune.

Myndighedsafdelingen i Vesthimmerlands Kommune bad ifølge dette nyhedsbrev Byen i Byen om at modtage borgere uden for målgruppen.
Myndighedsafdelingen i Vesthimmerlands Kommune bad ifølge dette nyhedsbrev Byen i Byen om at modtage borgere uden for målgruppen.
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

TV2 Nord er kommet i besiddelse af et referat fra et personalemøde 25. juli 2018. Her fremgår, at bostedets ledelse er klar over, at man har flere udadreagerende beboere, som man ikke er godkendt til.

Ifølge referatet forklarer ledelsen problemet med, at:

- Man er vant til at kunne agere efter at få tilladelse efterfølgende.

I et nyhedsbrev, som Byen i Byen sender til de pårørende i oktober sidste år, indrømmer ledelsen også, at der har været fejlvisiteret borgere til bofællesskaberne. Her skriver ledelsen om de manglende godkendelser:

- At Vesthimmerlands Kommunes myndighedsafdeling det sidste år har været på jagt efter nye tilbud til nogle komplekse borgere, og at ledelsen har accepteret borgerne og den opgave, som de førte med. Det er dog sket, uden at man først har sikret sig at borgerne passede ind.

For Trine Skaarup Pedersen blev den psykiske belastning ved at gå på arbejde for stor. Hun udvikler stress og angst, og hun bliver sygemeldt.

- Jeg vil gerne have, at der er nogen, der tager ansvar for det, der er sket og siger, at det ikke er min skyld, det der er sket. Jeg ved, at der er et andet menneske, der har gjort, at jeg er blevet syg, fordi der ikke er blevet taget ansvar for de ting, der er sket, siger hun.

I dag er Trine Skaarup Pedersen fyret af Vesthimmerlands Kommune og er fortsat ikke rask.


Seneste nyt

fra Nordjylland