Efter afsløringer og afskedigelser: - Vi har lavet fejl

Efter TV2 Nords afsløringer om svigt i flere kommunale bofællesskaber i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune, har byrådspolitikerne nu lagt en ny plan for de kommunale bofællesskaber i kommunen og visitation af borgere dertil.

Vesthimmerlands Kommune har lagt en ny plan for bofælleskaber i kommunen efter, at TV2 Nord den seneste måned har afsløret, at indespærring, vold mod ansatte, snyd med offentlige systemer og fejlvisitererede borgere var nogle af de kritisable forhold, som har fundet sted i kommunale bofællesskaber i Aalestrup og Løgstør.

Vesthimmerlands Kommune har efter afsløringerne lavet deres egen interne redegørelse af forholdene. Den redegørelse drøftede politikerne i sundhedsudvalget tirsdag, og der skal nu rettes op på de kritisable forhold.

quote Med to nye på de poster, så mener vi, at grundlaget er der for, at vi kan lave den kultur, der skal være for, at vi kan lave en kommune med de rette forhold.

Palle Jensen (S), Formand for Sundhedsudvalget, Vesthimmerlands kommune

- Vi kan konstatere, at vi har fejlvisiteret borgere. Det er klart, der er jo et problem mellem den, der har visiteret og dem, der tager i mod, og det er nu det, vi mener, vi skal have rettet op på. Så der er lavet en udviklingsplan, fortæller Palle Jensen (S), der er formand for sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune. 

Det er dog en smule uklart, hvad udviklingslpanen helt konkret skal gøre for at undgå lignende fejl i fremtiden.

- Det er jo bare, at man visiterer borgere til bostederne, så de ansatte der er der, de har kvalifikationerne til det. Vi har brug for ro omkring den her sag, vi har brug for, at borgerne har det godt, og vi skal tage ansvar for, at medarbejderne ikke skal arbejde i et miljø, hvor man kan komme til skade. Det er jo grundlaget for, at borgerne skal være visiteret korrekt, fortæller Palle Jensen. 

To har mistet jobbet 

Allerede i efteråret 2018 konkluderede Arbejdstilsynet efter et uanmeldt tilsyn, at det var farligt for de ansatte i det kommunale bofællesskab Under Bøgen at gå på arbejde. Tilsynet udstedte fire straks påbud til bofællesskabet, ligesom tilsynet afslørerede, at en beboer var involveret i 13 episoder med vold eller trusler. 

Socialtilsyn Nord konkluderede samtidig, at i flere bofællesskaber i den kommunale organisation Byen i Byen i Aalestrup i Vesthimemrland boede der borgere, som bofællesskaberne ikke var godkendt til at have boende.

Vesthimmerlands Kommune har tidligere overfor TV2 Nord erkendt, at man havde fem fejlvisitererede til bofællesskaberne i Aalestrup, og i den redegørelse, som politikerne i sundhedsudvalget tirsdag fik forelagt om de mange svigt i de kommunale bofællesskaber, erkender kommunen, at man har haft seks borgere fejlvisiteret til bofællesskaberne i Aalestrup.

Fire af borgerne blev ifølge kommunens egen redegørelse visiteret forkert, men to andre ændrede adfærd, mens de boede i bofællesskaberne, og derfor endte med at være fejlplaceret, da kommunen ikke flyttede dem.

Efter TV2 Nords afsløringer af de kritisable forhold i de kommunale bofællesskaber i Aalestrup har to kommunale chefer forladt deres stillinger i Vesthimmerlands Kommune. Det er myndighedschefen og chefen for psykiatri og handicap. Begge chefer får kritik i den redegørelse, som kommunen har lavet.

- Vi har fundet det nødvendigt, at nu skal vi se fremad og med to nye på de poster, så mener vi, at grundlaget er der for, at vi kan lave den kultur, der skal være for, at vi kan lave en kommune med de rette forhold, fortæller Palle Jensen.

Ifølge Palle Jensen er de fejlvisiterede borgere nu anbragt steder, der passer til deres behov.

Du kan få hele historien om problemerne med vold, hash og drabsforsøg i bofælleskaber i Vesthimmerlands Kommuner i dokumentaren herunder.

Dokumentar om arbejdsforholdene i bofællesskaber.

Seneste nyt

fra Nordjylland