Buschauffører demonstrerer mod køreplaner: Vi vil have byrådet til at vågne op

Onsdag aften viser NT-chaufførerne deres utilfredshed med de ringe arbejdsforhold - forud for aftenens byrådsmøde i Frederikshavn.

Buschaufførerne forsøger nu igen at råbe op omkring deres arbejdsforhold, som de mener, er alt for ringe og dybt urimelige.

Denne gang er det politikerne i Frederikshavn Byråd, chaufførerne henvender sig til.

quote Vi kører røven ud af bukserne for at nå at overholde køreplanerne, og vi har ingen tid til kaffepauser.

Kaj Ernst Leed, talsmand for buschaufførerne i Region Nordjylland

Derfor laver de onsdag aften kl. 18.30 en demonstration foran Det Musiske Hus i Frederikshavn, som ligger tæt på byrådssalen. Demonstrationen sker umiddelbart forud for aftenens byrådsmøde.

- Vi kører røven ud af bukserne for at nå at overholde køreplanerne, og vi har ingen tid til kaffepauser. Så vi forsøger at få byrådene råbt op og lægge pres på dem for at få ændret vores køreplaner og de utilfredsstillende forhold, siger Kaj Ernst Leed, der er talsmand for buschaufførerne i Region Nordjylland, til TV2 Nord.

Han påpeger, at chaufførerne bliver stressede af de ringe forhold - og det kan påvirke sikkerheden.

- I sidste ende kan det jo betyde, at trafiksikkerheden bliver påvirket, og NT får jo også utilfredse kunder, når vi ikke kan komme frem til tiden, siger talsmand Kaj Ernst Leed.

Han peger på, at han selv onsdag morgen var otte minutter forsinket på sin rute ind til Aalborg på grund af trafikken. Og ud over at forsinke passagererne, efterlader det heller ikke mulighed for ham som chauffør til at holde sin ellers tilladte pause.

Hos Nordjyllands Trafikselskab anerkender direktør Thomas Eybye Øster chaufførernes demonstration i Frederikshavn. 

- Det er positivt, at de viser engagement i de ting, der foregår omkring dem. Men det er vigtigt, at de skelner mellem de forhold, som kun er mellem dem og vognmændene, som f.eks. pauser og opstartstider, og så de forhold, der er mellem os i NT og dem – som køreplanerne, siger direktøren.

Han opfordrer chaufførerne til at komme med konstruktive forslag til forbedringer af køreplanerne, sådan som de i forvejen er blevet opfordret til af NT - og så tage snakken omkring bl.a. pauser med vognmændene.

- Vi har ingen indvirkning på deres pauser, og det har vi også tidligere forsøgt at fortælle dem, siger Thomas Eybye Øster.

Chauffører: Vi kan ikke nå på toilettet

I deres henvendelse til byrådet i Frederikshavn Kommune forud for demonstrationen skriver chaufførerne, at de ikke længere kan eller vil stå model til de ringe arbejdsforhold.

- Rammerne for vores arbejde er så rigide, at der ofte ikke er tid til at yde den service, som alle buschauffører gerne vil levere, og som trafikselskaberne kræver. Chaufførerne har ofte ikke tid til at holde de nødvendige pauser, hvile hovedet, få drukket nok væske eller nå på toilettet. Ruteplanerne lægges så stramt, at der ikke tages højde for den virkelighed, som busserne kører i. Resultatet er dyrt - unødvendigt overarbejde og stressede chauffører, påpeger chaufførerne.

Koordinator for aftenens demonstrationen i Frederikshavn, Torben Nielsen, regner med, at op mod 30 chauffører møder op.

3F: Størstedelen når ikke at holde pause

Chaufførerne og deres fagforening 3F har forsøgt at kortlægge problemerne ved at lave en spørgeskemaundersøgelse. Her har 400 chauffører svaret, og ifølge 3F er det et dystert billede, der tegner sig af chaufførernes arbejdsvilkår, hvor stress, manglende pauser og tvivlsomme toiletforhold er hverdag.

3F'S UNDERSØGELSE VISER BLANDT ANDET:

  • Tre ud af fire (74 pct.) fortæller, at de ikke kan holde de nødvendige pauser, de ifølge overenskomsten har ret til, fordi køreplanerne ikke passer til dagligdagen i trafikken.
  • Halvdelen (49 pct.) klager over manglende toiletfaciliteter i løbet af dagen.
  • Næsten halvdelen (47 pct.) har fået pause placeret i starten/slutningen af en vagt.
  • Næsten to ud af tre (63 pct.) klager over manglende tid i arbejdsplanen til opstart af bus.

    Kilde: 3F

Buschauffører klager over manglende pauser

default_thumb

play Buschauffører demonstrerer igen: - Vi har ikke tid til vores pauser

60_percent,default_thumb

play Nye initiativer skal forbedre buschaufførers arbejdsvilkår

60_percent,default_thumb

play NT fortsætter dialog med chauffører

def_thumb,50_percent

play Med chauffør på job: Kommer endelig på WC efter tre timer

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland