Video: Sjælden sølvskat fundet

En sjælden sølvskat er dukket op af jorden ved en arkæologisk udgravning i Sønder Tranders. Skatten består af over 300 små sølvstumper.

Da arkæologerne fra Nordjyllands historiske museum fandt en lille sølvstump i udgravningen, ringede de straks efter pensionist Ejner Sørensen og hans metaldetektor.

- Det er jo en fantastisk oplevelse fordi det er noget man kun oplever en gang i sit liv, siger pensionist Ejner Sørensen til TV2/NORD.

Indtil nu har han fundet over 300 små sølvstumper i udgravningen.

- Senest der blev fundet et skattefund i aalborgområdet det var i 1838, så det er noget der sker uhyre sjældent, siger museumsinspektør Torben Trier Christensen fra Nordjyllands historiske Museum til TV2/NORD.

Skatten stammer fra midten af 900 tallet, og består af massevis af små stumper af sølv. Mest arabiske mønter som er klippet i stykker, så de kunne bruges som penge i vikingetiden.

- De har klippet dem ned i ganske små stykker. Helt ned til 0,1 gram, har de kunnet veje og dele stykkerne i, siger museumsinspektør Torben Trier Christensen.

Arkæologerne bud er at sølvskatten har tilhørt en stormand, som har gravet den ned under urolige tider. Samtidig er de overbevist om, at den oprindeligt har været meget større.

- Vi kan se ud fra placeringen i jordlagene, at den formegentligt allerede tilbage i 1700 tallet eller 1800 tallet er blevet pløjet i stykker. Så jeg tror bonden har været glad for at pløje i den her mark, for han har hvert år kunne finde nye sølvgenstande, siger museumsinspektør Torben Trier Christensen fra Nordjyllands historiske Museum til TV2/NORD.

Nordjyllands Historiske Museum holder åbent udgravning på lørdag mellem 10 og 15, så interesserede kan se skatten.


Seneste nyt

fra Nordjylland