Vikinger i krig

I weekenden bliver vikingetiden vagt til live på Fyrkat. Her kan publikum få smagsprøver på livet for 1000 år siden.

For 1000 år siden var Danmark en stormagt i Europa. Med kongerne Harald Blåtand, Svend Tveskæg og Knud den Store i spidsen, bredte det danske rige sig langt ud over de grænser, vi kender i dag. Vikingetiden er en vigtig historisk periode, og derfor holdt man i dag Vikingemarked på Fyrkat for første gang.

- Når vi levendegør vikingetiden, så får vores gæsterne hænderne i det og kan se, smage og mærke det.  De kan prøve det, så får de en helt anden færd af, hvordan det har været dengang, siger markedsleder Jakob Ljørring Pedersen til TV2 Nord. 

Markedets tema er fest for fællesskabet. Inspirationen er hentet i beretninger om solhvervsfester fra vikingetiden, hvor folk samledes for at handle, afgøre tvister på tinge, dyste og feste med musik og dans. Det var af stor vigtighed for datidens samfund at samles, bekræfte forbindelsen til guderne og blive bespist af den lokale stormand eller høvding, som også garanterede lov og orden. Disse forsamlinger var også en folkefest, hvor der blev leget, grinet, spist og festet. Der blev også ofret både mennesker og dyr til guderne, men det vil vi skåne publikum for, forsikrer markedsansvarlig Jakob Ljørring Pedersen.

- Til gengæld vil vi give dem oplevelser for alle sanser. Vi holder en række konkurrencer og dyster i alt fra håndværksmæssig kunnen til kamp, bueskydning og vikingelege, hvor vikingerne og publikum enten selv kan deltage eller heppe på deres favoritter. Vinderne bliver begunstiget med vikingegaver og fejret ved højbordet i langhuset om aftenen. Det er intentionen, at vikinger og publikum mødes i leg, og at alt foregår i så autentiske rammer som muligt”.

Mere end 150 vikinger deltager i markedsweekenden, og i løbet af lørdagen var der over 1000 betalende gæster på Fyrkat ved Hobro.


Seneste nyt

fra Nordjylland