Vil afsløre nyt om Scandinavian Star i dag: - Ingen vil længere være i tvivl

På et pressemøde vil norsk forening tirsdag fremlægge nye detaljer om branden på Scandinavian Star.

Under overskriften "Politiets henlæggelse af et massemord" har Stiftelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star indkaldt til pressemøde tirsdag middag.

Her vil den norske forening fremlægge nye oplysninger og detaljer om branden på Scandinavian Star den 7. april 1990, der kostede 159 mennesker livet.

Pressemødet er en reaktion på, at norsk politi i sidste uge satte punktum for deres efterforskning af branden og fastholdt, at der ikke var tilstrækkelige beviser til at mistænke nogen for at stå bag.

Foreningen er uenig og finder det uacceptabelt, at politiet opgiver sagen.

I den forgangne uge har foreningen været i Danmark for at afhøre nye centrale kilder, og den tidligere danske hovedundersøger, Flemming Thue Jensen, vil på tirsdagens pressemøde præsentere sin udlægning af sandheden.

- Den har jeg delvist redegjort for, og nu kommer resten. Når folk har hørt det, vil ingen være i tvivl om, hvem der har påsat branden, hvordan det er gjort, og hvad motivet var, sagde Flemming Thue Jensen i sidste uge til TV 2.

quote Når folk har hørt det, vil ingen være i tvivl om, hvem der har påsat branden, hvordan det er gjort, og hvad motivet var.

Flemming Thue Jensen, tidligere hovedundersøger

Danskeren var hovedundersøger på Scandinavian Star for Søfartsstyrelsen, og han har efter sin pension sat sig for at præsentere, hvad han ved om branden, og hvem han mener, der står bag.

Myndighederne har hele tiden vidst, at den ene af to brande om bord var påsat, men gerningsmanden er aldrig fundet.

Flemming Thue Jensen har hidtil ikke selv ville bekræfte identiteten på de personer, som han mistænker for at være brandstifterne, men TV 2 har tidligere erfaret, at der er tale om tre besætningsmedlemmer, der havde centrale roller på skibet.

På tirsdagens pressemøde vil Flemming Thue Jensen dog angiveligt nu direkte pege på, hvem han mener, der stod bag.

Et af de besætningsmedlemmer, som Flemming Thue Jensen har indikeret spillede en rolle i branden, er dansker. Han bor ikke længere i landet, men TV 2 fandt ham i marts i USA.

Danskeren har tidligere arbejdet ombord på fire andre skibe, hvor der opstod brande - to gange i 1984, en i 1988 og en på et ukendt tidspunkt - mindst én af disse brande formodes også at være påsat.

De to andre besætningsmedlemmer har tidligere erklæret deres uskyld, og den ene er siden afgået ved døden.

Ifølge Flemming Thue Jensen skulle motivet for brandstiftelsen om bord på Scandinavian Star have været forsikringssvindel.

Efterforskningen af branden på Scandinavian Star blev delvist genoptaget i februar 2014, efter politimesteren i den norske hovedstad, Oslo, besluttede at se nærmere på de økonomiske forhold, der var knyttet til skibet.

Men tirsdag i sidste uge valgte politiet altså at sætte et punktum for deres efterforskning.

Kort efter oplyste bistandsadvokaten for stiftelsen, at den norske forening vil klage over afgørelsen. Det samme vil den danske støtteforening, oplyste talsmand Mike Axdal.

En kommission er dog også i gang med at undersøge branden. Kommissionen ventes at komme med nyt om sagen i juni 2017.

Tirsdagens pressemøde afholdes klokken 12.00 i Oslo.

Herunder kan du se dokumentaren "Mysteriet om Scandinavian Star" som TV2 Nord producerede i 2015. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland