Det svære dilemma: Vil Andrew vide, om han lider af uhelbredelig sygdom?

Der er 50 procents risiko for, at Andrew Stevenson fra Nibe lider af en sjælden, uhelbredelig sygdom. Torsdag modtog forskerne, der har kortlagt sygdommen, verdens største hjerneforskningspris.

Det svære dilemma: Vil Andrew vide, om han lider af uhelbredelig sygdom? Der er 50 procents risiko for, at Andrew Stevenson fra Nibe lider af en sjælden, uhelbredelig sygdom.

En fransk forskergruppe blev torsdag hædret med hjerneforskningens svar på en Oscar, da Kronprins Frederik i Diamanten i København overrakte dem verdens største hjerneforskningspris The Brain Price.

Forskergruppen bliver belønnet for 30 års arbejde med kortlægning af den sjældne, arvelige blodkarsygdom CADASIL, som Andrew Stevenson fra Nibe måske lider af.

Forskerne har fundet frem til, hvordan en mutation på et bestemt gen fører til den uhelbredelige sygdom, der giver blodpropper i hjernen, voldsomme migræneanfald, der på sigt udvikler sig til demens.

Andrew kan have arvet sygdommen

For 33-årige Andrew Stevenson fra Nibe er anerkendelsen af forskernes mangeårige arbejde med CADASIL af ganske særlig betydning.

Andrews mor lider af sygdommen, og der er derfor 50 procents risiko for, at han også lider af den. Han har indtil videre ikke villet lade sig teste, men forskernes indsats har nu fået ham til at genoverveje situationen.

- Hvis man bliver testet, og får af vide, at man ikke har det, så skal man ikke bekymre sig om det længere. Hvis man bliver testet og får af vide, at man har det, så er det altid i bagtankerne, og den tanke kan stadig være der, hvis ikke man bliver testet, så er risikoen der stadig, at jeg har det, men så er der også den mulighed, at jeg ikke har det, siger Andrew Stevenson.

Endnu ingen tegn på sygdom

Det er et af de helt store dilemmaer – også fordi, der er 50 procents risiko for, at Andrew vil give sygdommen videre til eventuelle børn, hvis han selv har den.

- Man kan ikke bestemme, hvad det er for gener, man får fra sine forældre, og man kan heller ikke bestemme, hvad det er for gener, man giver videre til sine børn, siger Andrew Stevenson.

Med prisen og de medfølgende 7,5 millioner kroner til yderligere forskning håber Andrew Stevenson, at forskerne kan fortsætte arbejdet frem mod en behandling – selv er han også kommet nærmere en beslutning.

- I og med at jeg er lidt over 30 og ikke har haft noget endnu, så tager jeg det som et godt tegn, og så går vi lidt tilbage til den tanke, vi først havde, at jeg bare skal blive testet og finde ud af, at jeg ikke har det.

Mellem 120 og 300 danskere anslås at have sygdommen.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland