Virenfeldt fortæller om kærlige lussinger

På Solhaven har de ansatte skabt tydelige rammer, siger forstander. Men afviser påstand om tæskehold.

"Kæleklap", "Sørens drenge", "Sørens pædagoger", "kalde til kaffe" og andre udtryk var i centrum under afhøringen af Solhavens forstander mandag i Retten i Aalborg.

Søren Virenfeldt er tiltalt for at være ansvarlig for, at cirka 20 anbragte unge på opholdsstedet skal have været udsat for vold. Han er også anklaget for selv i en række tilfælde at have udsat unge for mishandling.

Forstanderen blev udspurgt om arbejdet med de marginaliserede unge, og i den forbindelse fortalte han, at der jævnligt blev tumlet med de unge. Der blev ofte "dasket til hinanden," sagde han.

Anklager Lene Lentz ville vide, om tumleriet også omfattede lussinger?

- Det kan det også godt være, sagde Søren Virenfeldt, som dog understregede, at det altid skete i sjov.

Han fortalte også, at det kunne ske, at en ung kom ind på hans kontor af én særlig grund:

- Kan jeg ikke lige få min flade, så jeg kan komme videre, refererede Virenfeldt den unge for at have sagt. Kontakten kunne også bestå i knus.

Når en ung ville forlade institutionen i Farsø, var det dog anderledes alvorligt. Så satte de ansatte ofte efter vedkommende, lød det.

Udtrykket "kalde til kaffe" dækker over, at der tilkaldes forstærkning til en opkørt situation. Men forstanderen afviser, at der var tale om regulære tæskehold.

- Jeg kan ikke afvise, at nogle synes, det er voldsomt, at når der været en fysisk konflikt, så vælter fem-syv ind ad døren, forklarede Virenfeldt.

Han var med til i 1987 at stifte det specialpædagogiske opholdssted. Han er uddannet murer.

Næsten ingen af de ansatte har en decideret pædagogisk uddannelse bag sig, men har gennemgået kurser. På et tidspunkt havde kun tre af 76 ansatte en pædagogisk uddannelse.

- Vi forsøgte at skabe nogle ret tydelige rammer, sagde han om det styrende princip for pædagogikken:

- At der var nogle voksne, der ville dem og turde møde dem i øjenhøjde, lød det.

Han afviser, at en særlig gruppe drenge, "Sørens drenge", som han var kontaktperson for, blev forkælet med ekstra goder - og at de også nogle gange deltog i eftersøgningen af en ung, der havde forladt institutionen.

Anklageren ville vide, om en ung kunne blive straffet efter en rømning ved at blive frataget sit tøj.

- Ikke mig bekendt, sagde Søren Virenfeldt.

Anklageren ville vide, hvad der skete, såfremt en af de ansatte blev dømt for vold.

- Det er individuelt, hvad der skal ske. Vi drøfter det med tilsynet. Måske skal der være en begrænsning med hensyn til hvilken elevgruppe, man arbejder med.

Virenfeldt nægter sig ligesom de øvrige 11 tiltalte skyldige. Sagen endevendes over 40 retsdage, og dommen ventes til marts.


Seneste nyt

fra Nordjylland