Virksomheder dumper akutpakke

Foto: Ib William Christensen

Politikernes forslag om at hjælpe de klemte dagpengemodtagere bliver mødt med bred skepsis blandt både virksomhederne og nordjyske borgmestre.

12.500 job håber Regeringen at skabe med den nye akutpakke. Pakken skal give de dagpengemodtagere, der er på vej ud af systemet, en lettere vej til et job. Derfor vil man indføre en ordning, der skal give virksomheder, der ansætter en dagpengemodtager, en bonus på 25.000 kroner. Men selvom der altså er kolde kontanter forude, så bliver forslaget ikke positivt modtaget hos dem der skal ansætte, virksomhederne.

- Jeg vil aldrig ansætte en person fordi der er 25.000 kroner i bonus, de penge rækker ikke langt, hvis det ikke er en person der passer ind i vores virksomhed. Det vil til enhver tid være kvalifikationer der afgør hvem vi ansætter og ikke hvilken baggrund de kommer fra. Jeg har stor medfølelse med de der står med de problemer her, men jeg bliver nødt til kynisk at kigge på bundlinjen for mit firma, siger Fabrikschef hos Martin Peter Høy til TV2 Nord.

Hos Bladt Industries i Aalborg deles opfattelsen af en ordning der er skudt forbi det aktuelle behov.

- Vi vil naturligvis se, om der er nogen af de jobs vi skal have besat som måske kan passe ind på den profil nogle af disse dagenpengemodtagere har. Men at vi ansætter folk udelukkende for at få fingre i den bonus, det kommer ikke til at ske, siger Adm. Direktør hos Bladt Industries Peter Rindebæk til TV2 Nord.

I alt risikerer over 3.000 nordjyder at miste retten til dagpenge inden de næste otte måneder. 800 af dem er fra Aalborg, derfor er fungerende borgmester glad for udviklingen.

- Vi skal hjælpe Hr. og Fru Aalborg. Og derfor er den nye aftale et rigtigt skridt på vejen, siger Aalborgs fungerende borgmester Thomas Kastrup-Larsen (Soc.Dem.) til TV2/Nord.

Men ikke alle borgmestre er enige med socialdemokraten. Selvom der i Frederikshavn og Thisted Kommune skal hjælpes tæt på 1.000 mennesker ud af dagpengepinen, er de to venstre-borgmestre ikke sikre på, at akutpakken er den rigtig vej frem.

- Det er betænkeligt at gribe ind i jobmarkedet - det skulle jo helst være den bedst kvalificerede, der får jobbet. Så jeg er ikke begejstret for, at man skal ud og opdigte de her job, siger Lene Kjeldgaard Jensen (Venstre), der er borgmester i Thisted Kommune.

- Det er da en ædel tanke at ville hjælpe så mange i job. Og jeg håber da, at aftalen virker, siger Frederikshavns borgmester Lars Møller (Venstre).

Der findes endnu ikke et samlet overblik over, hvor mange nordjyder, der er i fare for at miste deres dagpenge, men minimum 3.000 har brug for et job eller lignende inden for de næste otte måneder, som akutpakken hjælper. På landsplan er cirka 20.000 i fare.

Flere nyheder fra TV2 Nord