Region Nordjylland foretager kovending: Nu genåbner testordning i Skagen

En ændret national coronatest-strategi havde stoppet et initiativ i Skagen. Testkapaciteten skal nu bruges et andet sted, lød det. Men lørdag meddeler Region Nordjylland, at ordningen genopstår.

Region Nordjylland har foretaget en 180 graders vending i forløbet om et testtilbud til virksomheder i Skagen. Ordningen blev lukket ned i løbet af ugen, og fredag bragte vi her på TV2 Nord virksomhedernes bekymringer om ordningens lukning. Lørdag formiddag meddeler Region Nordjylland så i en pressemeddelelse, at ordningen genopstår allerede i næste uge. 

- Vi har valgt at genetablere testmuligheden i Skagen, der allerede fra næste uge igen kan starte op med test på virksomheder, da der er begrænsede testmuligheder i dag. Samtidig har Skagen et erhverv, hvor det er besværligt for medarbejderne at komme til test, og det vil vi gerne imødekomme med dette initiativ, siger regionsrådsformand Ulla Astman i en pressemeddelelse.

Det er indtil videre kun på virksomhederne i Skagen, ordningen genopstår. I Aalbæk er der andre udfordringer, der gør, at genåbningen af testordningen der, vil tage lidt længere tid. Regionen håber at kunne komme me en afklaring i løbet af næste uge i forhold til Aalbæk. Det meddeler regionen i en pressemeddelelse. 

Testordningen alle er glade for

Det var ellers en klar besked, der mødte borgerne på havnen i Skagen fredag:

"Ingen test i Skagen og Aalbæk. Vi er desværre blevet pålagt at lukke vores teststed."

Sådan stod der på døren til den bygning på havnen i Skagen, hvor 55 virksomheder indtil for nylig fik testet 1.000 medarbejdere om ugen. 

- Det har fungeret rigtig fint, og vi har haft meget stor deltagelse, siger Johannes Palsson. Han er administrerende direktør hos FF Skagen og Scandic Pelagic, som holder til i skagen. 

- Det har været meget effektivt. Man har været i stand til at teste 140 mand i timen, så det har været rigtig godt. 

Åbning af efterskoler og ungdomsuddannelser trækker på ressourcerne

Testcentret blev etableret for knap 2 måneder siden. Det skete, da regeringen lancerede strategien om at alle, som går på arbejde skulle lade sig teste en gang om ugen.

Opbakningen til den strategi var fra start stor i Skagen fra både medarbejdere og virksomhederne. Flere af de virksomheder savnede allerede muligheden for at få deres medarbejdere testet. De frygtede, at mangel på test kan føre til større smitte.

- Vi mener, at når folk kan blive testet en gang om uge, hvilket også er i henhold til den nationale teststrategi, reducerer vi risikoen for, at folk møder ind med smitte, siger Johannes Palsson. 

Lukningen af testcentret skyldes en ændring i den nationale teststrategi. Region Nordjylland skrev således i et svar til virksomhederne, at man ville fokusere på et fintmasket net af testcentre samt podning på efterskoler og ungdomsuddannelser. Derfor skulle de ansatte altså benytte de offentlige teststeder. Men det ser nu ud til ikke at blive tilfældet, da regionen allerede lørdag omstødte deres beslutning. 

quote Jeg vil forlange, at det bliver genetableret

Per Larsen, MF, sundhedsordfører, Konservative

Politikere vil have genåbnet ordningen

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, er tilfreds med, at ordningen igen er tilbage fra næste uge. 

- Det er jo fremragende. Det burde jo aldrig være sat i bero, så det er kun på sin plads, siger han og fortsætter: 

- Der er ingen grund til at lukke tiltag, der gør det lettere at blive testet. 

Ingen kommentar fra Sundhedsministeriet

Også Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen, vil have lukningen af ordningen taget op i regionsrådet. Hun forstår nemlig heller ikke beslutningen om at lukke testcentret. 

- Denne ordning var virkelig velfungerende. Den havde en stor opbakning, siger hun.

Derfor er glæder hun sig også over regionens beslutning om at genetablere ordningen.

- Jeg synes, det er godt, der er blevet lyttet til det ønske om at have et virksomhedsteststed, siger Birgit S. Hansen. 

Borgmesteren roser lørdag formiddag regionen for at have handlet hurtigt i denne sag. For det er vigtigt at have et bredt fintmasket net af testmuligheder, fortæller hun:

- Opbakningen af testning to gange om ugen er afhængig af, hvor let det er at blive testet. Så jeg er glad for, regionen har lyttet, og at ordningen genopstår.


Seneste nyt

fra Nordjylland