Virksomheder risikerer bøde for ikke at tage lærlinge

Der mangler praktikpladser i Nordjylland inden for en række brancher, og det skal nye regler, som er trådt i kraft fra årsskiftet, være med til at lave om på. Det bliver fremover muligt at give virksomheder bøder, hvis de ikke tager lærlinge nok.

Murerlærlingene på EUC Nord i Hjørring er nogle af dem, der måske snart får lidt nemmere ved at finde en praktikplads. I fremtiden kan virksomheder nemlig blive straffet økonomisk for ikke at tage lærlinge ind.

- Vi er rigtig glade, når der bliver indgået aftaler, der skal forsøge at hjælpe med at skaffe flere praktikpladser. Det er selvfølgelig en lidt kompliceret aftale, hvor der også er nogle negative sider, men vi er rigtig glade for, at der nu både er økonomisk pisk og gulerod for virksomhederne, siger Neil Jacobsen, direktør for EUC Nord.

Det er et element i den trepartsaftale, som regeringen indgik med arbejdsmarkedets parter i august 2016, der netop er trådt i kraft. Virksomhederne bliver fremover forpligtet til at tage et vist antal lærlinge ud fra, hvor stor virksomheden er.

- De fleste virksomheder vil nok ikke tage en elev alene af økonomiske årsager. Omvendt kan det da godt være, at en bøde på 27.000 kroner per elev, man ikke tager, kan motivere nogen til at gøre det, siger Neil Jacobsen.

Virksomheder skal tage ansvar

Orskov Yard i Frederikshavn er en af de nordjyske virksomheder, der tager mange lærlinge ind. Her er ambitionen, at ti procent af de ansatte er lærlinge.

- I øjeblikket har vi 18 lærlinge. Vi sætter stort fokus på det og mener, at alle virksomheder bør tage deres ansvar, siger Christina Ørskov, som er direktør for Orskov Yard.

quote I øjeblikket har vi 18 lærlinge. Vi sætter stort fokus på det og mener, at alle virksomheder bør tage deres ansvar.

Christina Ørskov, direktør for Orskov Yard

Orskov Yard har længe ønsket, at det blev muligt at straffe virksomheder økonomisk for at give dem incitament til at tage flere lærlinge ind. Christina Ørskov er glad for, at der er fokus på problemet med at skabe praktikpladser nok, men hun tvivler på, at de nye regler er løsningen.

- Jeg ser ikke sådan lige, at beløbet på de 27.000 kroner batter det helt store, siger Christina Ørskov.

Mange elever er i skolepraktik

På EUC Nord er der i øjeblikket omkring 180 elever, som er i skolepraktik, fordi de ikke har fundet en læreplads. De nye regler - som kaldes Praktikplads-AUB - betyder, at en vis procentdel af de ansatte på virksomhederne frem over skal være lærlinge.

Neil Jacobsen håber, at virksomhederne med de nye regler bliver tilskyndet til at tilbyde flere erhvervsskoleelever en praktikplads.

- Vi kan risikere at sætte hele vores økonomiske opsving i fare, fordi vi ikke har den nødvendige arbejdskraft. De skal ikke tage eleverne for skolernes skyld. De skal tage eleverne for virksomhedens egen skyld, siger han.

EUC Nord afholder 16. januar et informationsmøde i samarbejde med erhvervsorganisationen Dansk Industri for at informere virksomhederne om, hvad de nye Praktikplads-AUB-regler kommer til at betyde.

Det er endnu uklart, hvor stor en procentdel lærlinge, virksomhederne fremover vil blive forpligtet til at tage ind. De virksomheder, der bliver berørt af den nye ordning, vil få besked i løbet af januar. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland