Virksomheder udnytter praktikanter

Fagforbundet Dansk Metal ønsker et opgør med virksomhedspraktikken. En undersøgelse blandt deres medlemmer viser nemlig at langt de fleste der har været i virksomhedspraktik, føler at de er blevet udnyttet som gratis arbejdskraft.

På pumpefabrikken Desmi i Nørresundby kan de få ledige metalarbejdere i gratis praktik i fire uger, mens de er på dagpenge. Men virksomheden siger nej tak til tilbuddet. Tillidsmanden Per Ottesen mener nemlig at det ville være ren udnyttelse af arbejdskraft.

- Virksomheden får heller ikke noget ud af virksomhedspraktik. Det er en tam ordning, for der skulle herud i praktik, for man kan ikke nå at lære noget på fire uger her på stedet, siger Per Ottesen.

Ideen bag virksomhedspraktik er at give ledige nye kompetencer. Samtidig kan en virksomhed gratis prøve en ny medarbejder af med henblik på at give ham et job efter praktikken.

En undersøgelse blandt de af Dansk Metals medlemmer, der har været i virksomhedspraktik, viser dog et nedslående billede.

53 procent føler at virksomhedspraktikken er meningsløs.
58 procent mener ikke de kommet nærmere et job.
67 procent føler at virksomhederne bruger dem som gratis arbejdskraft.

- Det er virkeligt grelt, og der er derfor vi forsøger at bekæmpe de her virksomhedspraktikker. Vi tror meget mere på efteruddannelse, siger Jesper Clausen, der er næstformand i Dansk Metal, Aalborg.

Ifølge Dansk Metal er der virksomheder der laver en karrusel, hvor de henter en ny praktikant ind, hver gang de gratis fire uger er gået. Ofte er det små virksomheder, hvor der ikke er en tillidsrepræsentant, mener Dansk Metal. Der er også virksomheder, der bruger ordningen som den var tiltænkt. Undersøgelsen viser at 10 procent af Metals medlemmer kommer i arbejde, der hvor de har været i praktik.


Seneste nyt

fra Nordjylland