Voldsom brand på landbrug: 300 svin udsat for røg

En brand på et stort svinebrug ved Vester Hassing betyder, at 300 grise er blevet udsat for røg. Heldigvis er de alle sluppet for aflivning.

Nordjyllands Beredskab har siden onsdag morgen klokken 6 været massivt til stede på en landbrugsejendom på Aslundvej nord for Vester Hassing. Kort forinden havde alarmcentralen modtaget et opkald om brand på stedet, og det stod hurtigt klart, at der var tale om en alvorlig brand på et meget stort landbrug.

- Opkaldet lyder på, at der er ild i et teknikrum på det her svinebrug, og det lykkes os heldigvis at få standset ilden i at sprede sig til stalende, men der har hele formiddagen været ild i en lade med maskinteknik, korn, foder og træpiller, og der er 300 svin, der bor i en stald lige op ad laden, der har fået røg, fortæller indsatsleder Søren Korsgaard fra Nordjyllands Beredskab.

En dyrlæge har onsdag formiddag været på stedet for at tilse de grise, der har været udsat for røg, og ingen er blevet aflivet. Det kan dog, desværre, ændre sig.

- Dyrlægen kommer igen her i eftermiddag og skal se til dem, og hvis der er nogen, der har fået det værre, skal de aflives, forklarer indsatslederen, der dog har mange flere dyreliv at tænke på. Når ilden er slukket, skal driften i staldene nemlig hurtigst muligt genoptages.

- Lige nu er der ikke strøm i staldene, så foder- og vandsystemerne virker ikke, og der er heller ikke gang i ventilationen. Det er meget problematisk, og når vi er færdige med slukningen skal der hurtigst muligt teknikere ind, som kan få gang i det hele igen. Ellers er der altså tusindvis af dyr, der er i fare, fortæller indsatslederen.

Klokken 12:15 var der omkring 14 brandmænd i arbejde. De fjerner, sammen med beredskabsstyrelsen, taget på laden med en kran, så de kan efterslukke på branden oppefra. Da der var mest ild, var der 20 brandmænd i arbejde.

Opdatering klokken 17.40: Klokken 14 var den sidste ild på gården slukket, og Nordjyllands Beredskab kunne lade håndværkerne om at tage over og reparere bygningerne igen.

Ifølge indsatsleder Søren Korsgaard ser det ud til, at alle grise på ejendommen overlever branden - i hvert fald har dyrlægen endnu ikke vurderet, at nogen af dem skal aflives på grund af røg.

- Grisene ser ud til at klare sig, men dyrlægen vil selvfølgelig holde øje med dem de næste dage, for der kan støde noget til. Men der er strøm i staldene igen, og grisene har det, de har brug for, siger Søren Korsgaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland