Flere end 100 forskere i Hirtshals diskuterer bæredygtigt fiskeri
Foto: DTU Aqua
Fiskeriets fremtid er på dagsordenen, når DTU Aqua fra 4.-8. juni er vært for en international konference på Nordsøen Forskerpark.
Fremtidens fiskeri skal være mere beæredygtigt, derfor er over 100 forskere i de kommende dage samlet i Nordsøen Forskerpark, hvor DTU Aqua er vært for en international konference.
- Fiskeriet har brug for trawl og andre fiskeredskaber, som mindsker fangsten af uønskede arter og samtidig fisker effektivt og skånsomt. Den udfordring arbejder forskere over hele verden med, og i næste uge mødes mange af dem for at dele deres viden med hinanden. Det skriver DTU Aqua i en pressemeddelelse.
Forskerne skal til at udvikle ny fiskeriteknologi, der så vidt muligt kun fanger de fisk og skaldyr, som man ønsker at lande. Det skyldes nye EU-regler, som betyder, at fiskerne i dag skal tage hele deres fangst med i land – også den del, som ikke kan sælges med fortjeneste, og som tidligere blev smidt overbord. En af løsningerne på den udfordring er fiskeredskaber, som er konstrueret sådan, at uønskede fiskearter og undermålere ledes ud af nettet i stedet for at blive fanget.
Lys kan være løsningen
Forsker Junita Karlsen, DTU Aqua, leder et projekt, som undersøger mulighederne for at bruge lys til at udvikle selektive fiskeredskaber til jomfruhummerfiskeret, så man ikke får så mange uønskede fisk med i fangsten.
- Fra flyvemaskiner kender vi alle de lysende striber i gulvet, som viser flugtvejene. Vi undersøger, om vi kan få fisk til at søge ud af trawlet, hvis vejen er markeret med lys på samme måde. Vi arbejder både med at sætte lys på trawl og at bruge særligt net-materiale, som i sig selv er meget synligt, siger hun.
Fisk bruger nemlig primært deres syn, når de skal orientere sig i vandet, og det er balndt andet noget af det forskerne vil forsøge at udnytte.
- Desuden forsker vi i fiskenes adfærd, fordi det har indflydelse på, hvordan vi skal designe trawlet. F.eks. svømmer nogle fiskearter opad og andre nedad, når de forsøger at flygte, forklarer forsker Junita Karlsen, som skal præsentere sine seneste forskningsresultater på konferencen.