Stigende interesse for solfangere giver nordjyderne billigere varmeregning

Solvarme er et hit hos de nordjyske fjernvarmeværker, der bruger solen til at supplere deres varmeproduktion.

Den grønne omstilling går hånd i hånd med besparelser for energiforbrugerne. Sådan er det i hvert fald for mange af de nordjyder, der får deres varme fra fjernvarmeværkerne.  

Et stigende antal nordjyske fjernvarmeanlæg installerer solfangere for at supplere deres varmeproduktion med solenergi. 

Her er der gevinst at hente for både kraftvarmeværkerne, miljøet og forbrugerne. Ét af de steder, de er ved at opføre solvarmeanlæg, er hos Aabybro Fjernvarmeværk. 

Her bygger man et stort solvarmeanlæg på i alt 26.000 kvadratmeter, og solfangerne kommer til at stå for en fjerdedel af al fjernvarmen. 

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi har ventet på det i flere år, og så tog vi i år endelig en beslutning om at gå i gang med projektet, siger Jan Præstegaard, der er bestyrelsesmedlem hos Aabybro Fjernvarmeværk. 

Billigere fjernvarme

Solfangerne vil bidrage til den grønne omstilling og give kunderne flere penge mellem hænderne, når fjernvarmeværket producerer billigere varme. 

- Det er ikke mindst fordi, vi gerne vil være grønnere i Aabybro, og så får vores forbrugere en billigere varme, og det er det, det drejer sig om i sidste ende, siger Jan Præstegaard. 

Med byggeriet i Aabybro har de i Jammerbugt Kommune snart fire solvarmeanlæg. Saltum og Jetsmark har allerede opstillet solfangere, mens Skovsgaard ligesom i Aabybro stadig er i gang med at bygge solvarmeanlæggene. 

- Jeg synes, det er alletiders. Vi vil gerne leve op til de 17 verdensmål, og en af dem er bæredygtig energi, og det er det her absolut. Det her er også med til at bidrage til landdistriktsudviklingen, når de små byer får billigere strøm, siger Jens Christian Golding (Socialdemokratiet), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune. 

Nordjylland er vild med sol

Men det er langtfra kun i Aabybro, at solen stråler. Flere og flere af de nordjyske fjernvarmeanlæg har fået øjnene op for solfangernes potentiale. 28 fjernvarmeanlæg har i løbet af de seneste år installeret solanlæg, mens yderligere 3 steder er ved at blive bygget. 

I Dronninglund byggede de i 2014 Nordjyllands største solvarmeanlæg. Det har siden givet hver husstand en årlig besparelse på flere tusinde kroner. 

- Siden vi byggede solvarmeanlægget, er hver husstand, der er tilknyttet os, gået 5.000 kroner ned i årlig betaling for varmen, siger Johan Frey, der er driftsleder hos Dronninglund Fjernvarme. 

I Aabybro begrænser ambitionerne sig ikke nødvendigvis kun til det nuværende byggeri. Jan Præstegaard fortæller, at man har pladsen til yderligere at udvide solvarmeanlægget og gerne ser det ske inden for de næste år.

Solfangerne er klar til brug fra august.


Seneste nyt

fra Nordjylland