Frustrerede biavlere føler sig svigtet af minister
Før valget var Simon Kollerup meget klar om sin holdning til udenlandsk honning. Nu er han blevet erhvervsminister og så er sagen en helt anden.
"Vil ministeren tage initiativ til at sikre, at honning, der alene er hældt på emballage i Danmark, ikke betegnes som 'dansk produceret'?"
Sådan lød folketingsmedlem Simon Kollerups spørgsmål til daværende fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i april - små to måneder før det folketingsvalg, der betød, at regeringsmagten skiftede hænder - og at selvsamme Simon Kollerup blev erhvervsminister.
Simon Kollerup var før valget nemlig særdeles klar i mælet. De regler, der gør det lovligt at mærke udenlandsk honning, som produceret i Danmark, burde laves om.
Tavs som minister
TV2 Nord fortalte i slutningen af august de frustrerede nordjyske biavleres historie. Den udenlandske honning, der kan sælges langt billigere end hvad der er rentabelt for de danske biavlere, truer nemlig erhvervet på eksistensen. Og at en politiker på Christiansborg før valget erklærede sig klar til at kæmpe deres sag, var medvind, biavlerne sagtens kunne bruge.
Men så skiftede magten, og Simon Kollerup fik titlen som erhvervsminister. Og da TV2 Nord gik ind i sagen i slutningen af august, ville han ikke længere fremføre sin holdning til udenlandsk honning, der markedsføres som produceret i Danmark.
Erhvervsministeren har ellers både forbrugerrettigheder og konkurrence som resortområde. Alligevel bliver TV2 Nords henvendelser til erhvervsministeriets presseafdeling i lang tid afvist.
Presseafdeligen i Erhvervsministeriet henviste, da TV2 Nord fremlagde historien for dem første gang, til Fødevareministeriet, der har minister Mogens Jensen som øverst politisk ansvarlige. Men også her sendes bolden videre: Det er Fødevarestyrelsen, der skal forholde sig til spørgsmålet, lyder beskeden.
Deres svar vender vi tilbage til.
Biavlere undrer sig over tavshed
Frank Nielsen er biavler i Fjerritslev, og han synes selv, bierne i hans stader, leverer et kvalitetsprodukt som den billige udenlandske honning ikke kan hamle op med. Men når den lovligt kan markedsføres som produceret i Danmark, vælger forbrugerne den rigtigt danske honning fra, vurderer biavleren.
Jeg køber ikke Erhvervsministeriets undskyldning med, at der er tale om et fødevarespørgsmål. Jeg synes da i høj grad, der er tale om et forbrugerspørgsmål
Frank Nielsen, biavler
Samme holdning havde Simon Kollerup også inden valget, men om han står ved sin holdning efter at være blevet minister, har det altså været svært at få svar på - og det undrer Frank Nielsen.
- Jeg undrer mig da over, at han ikke vil svare på spørgsmål om sagen nu. Hvis det var noget, han mente alvorligt før valget, så mener jeg, at han har alle muligheder for at lave om på det nu, siger Frank Nielsen og fortsætter:
- Jeg køber ikke Erhvervsministeriets undskyldning med, at der er tale om et fødevarespørgsmål. Jeg synes da i høj grad, der er tale om et forbrugerspørgsmål. Jeg har godt nok ikke forstand på politik, men jeg vil da mene, at det lige præcis hører til Simon Kollerups ansvarsområde, siger Biavler Frank Nielsen.
Politisk ekspert bakker op
TV2 Nords politiske ekspert, lektor på AAU Ditte Shamshiri-Petersen, undrer sig, ligesom Frank Nielsen og de øvrige biavlere over, at Simon Kollerup sender sagen om den udenlandske honning videre, bare fordi han er blevet erhvervsminister:
- Taget i betragtning, at vi har en tillidskrise, når det gælder vores politikere, så undrer det mig, at man ikke er lidt mere opmærksom på, at sådan en sag kan være med til at puste til den stereotype opfattelse af politikere, som folk der blot søger magten, siger hun.
Dertil kommer hendes vurdering af, at sagen - selvom Erhvervsministeriet er af den modsatte opfattelse - stadig hører hjemme på erhvervsministerens bord:
- Der er stadigvæk væsentlige elementer af den her sag, der også ligger på hans bord, fordi vi også taler om konkurrenceforvridning, siger Ditte Shamshiri-Petersen.
Det er problematisk, at forbrugerne bliver narret til at tro, at de køber dansk honning – og hvis det i sidste ende betyder, at dansk honning forsvinder, fordi det bliver udkonkurreret, så er det et stort problem for forbrugerne
Camilla Udsen, seniorrådgiver, Forbrugerrådet Tænk
På samme måde peger Forbrugerrådet Tænk på, at sagen indeholder forbrugerpolitiske elementer, fordi dannebrogsflaget vildleder forbrugerne, når de skal købe honning:
- Det er problematisk, at forbrugerne bliver narret til at tro, at de køber dansk honning – og hvis det i sidste ende betyder, at dansk honning forsvinder, fordi det bliver udkonkurreret, så er det et stort problem for forbrugerne. Jeg mener helt klart, at det er vildledning, når man skriver 'danskproduceret' og sætter et dannebrogsflag på en honning, som reelt kommer fra andre lande, siger Camilla Udsen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk med speciale i Fødevarepolitik.
Styrelse: Dannebrogsflag er problematisk
Da TV2 Nord bragte vores historier om de pressede danske biavlere i slutningen af august, lykkedes det ikke at få en kommentar fra hverken Simon Kollerup, Mogens Jensen eller Fødevarestyrelsen.
Efterfølgende har Fødevarestyrelsen dog, som skrevet tidligere, udtalt sig om den konkrete sag. Pernille Madsen, souschef for Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, udtaler:
- Emballagen på den udenlandske honning lever op til EU’s mærkningsregler, men jeg synes, at Dannebrogsflaget og teksten 'danskproduceret' på hyldeforkanten er problematisk i forhold til at oplyse forbrugerne, og det er en sag, vi vil tage op.
Erhvervsbiavlerne har netop henvendt sig i et brev til fødevareminister Mogens Jensen omkring den vildledende mærkning af udenlandsk honning, og indtil han har svaret foreningen, vil Fødevarestyrelsen ikke kommentere sagen yderligere.
Ministeren kommer ud af busken
Som det fremgår af artiklen, har det været mere end svært at få erhvervsministeriet til at forholde sig til denne historie og til biavlerens forundring over Simon Kollerups larmende tavshed. Fra begyndelsen har Erhvervsministeriet sendt bolden videre, men TV2 Nord har insisteret på, at Simon Kollerup, der var så klar i mælet før valget, også bør forholde sig til sagen nu - som erhvervsminister.
Og 7. september - lørdag om aftenen - tikkede der så en skriftlig udtalelse fra Simon Kollerup ind i TV2 Nords indbakke. Her udtaler ministeren sig ganske kort om sagen:
- Det er et problem for vores danske biavlere, hvis udenlandsk honning bliver solgt som dansk. Det mener jeg, vi skal gøre noget ved. Og jeg kan forstå, at Fødevarestyrelsen er i gang med at se på sagen. Jeg vil drøfte det med fødevareministeren, så vi kan komme til bunds i den.
Opdatering: Søndag aften kort efter klokken 20.00 kom også fødevareminister Mogens Jensen på banen med en kommentar til sagen om den udenlandske honning, der er mærket som dansk. Han udtaler:
- Jeg er af min kollega Simon Kollerup blevet gjort opmærksom på denne sag. For mig er det helt mærkeligt, at man kan putte et dansk flag på et produkt, der indeholder udenlandske råvarer. Det vil jeg nu undersøge, om vi kan få ændret på. Vi er oppe mod EU-regler, der kan besværliggøre processen, men jeg vil som sagt undersøge, hvad vi har af handlemuligheder.
Her er de spørgsmål, TV2 Nord gerne ville have Simon Kollerup til at svare på:
- Har du ændret holdning til den udenlandske honning siden april
- Hvorfor har du ikke ønsket at lade dig interviewe af TV2 Nord om sagen
- Synes du som erhvervsminister, at forbrugerne får korrekt vejledning om udenlandsk honning, når den sælges som danskproduceret
- Biavlerne føler, at du svigter dem – hvad vil du sige til dem i dag