Alternativet vil have afklaring i sag om boreplatforme

To boreplatforme venter på at blive skrottet i Frederikshavn. På trods af, at de er i byen for at blive ophugget, er de juridisk set fartøjer og ikke affald. Sagen får Alternativet til at stille spørgsmål til miljøministeren.

Ingen miljømyndigheder har reageret på, at to boreplatforme pludselig befinder sig i Frederikshavn, hvor de skal skrottes.

Mandag kunne havnens direktør, Mikkel Seedorf Sørensen, forklare, hvorfor Miljøstyrelsens krav om importtilladelse af affald er sat ude af kraft i forbindelse med de to boreplatforme, som TV2 Nord har fortalt om.

- Rent teknisk og juridisk er de to platforme kommet sejlende hertil som sødygtige og registrerede fartøjer, og ville reelt set kunne forlade Frederikshavn igen i morgen og sejle til et andet sted i verden, sagde Mikkel Seedorf Sørensen mandag.

Tidligere har Miljøstyrelsen oplyst, at der er tale om danske platforme, som ikke behøver importtilladelse. En melding, som styrelsen trak tilbage mandag. Den nye forklaring lød, at Statens Miljøkontrol nu ikke kunne afvise, at en importtilladelse kunne blive nødvendig, hvis formålet var at ophugge platformene i Frederikshavn.

Sagen har fået det nordjyske folketingsmedlem for Alternativet, Torsten Gejl, til at reagere. Han har nu sendt fem spørgsmål til miljøminister Jakob Ellemann-Jensen.

Spørgsmål til ministeren

- Ministeren bedes redegøre for reglerne for oplagring af boreplatforme i danske havne.
- Opfylder de to nyligt ankomne boreplatforme i Frederikshavn Havn reglerne for oplag?
- Hvilke frister skal ejerne af de to platforme overholde for fjernelse eller anden håndtering af de to platforme?
- Hvilke tilladelser eller godkendelser skal lokale eller nationale myndigheder udstede i forbindelse med oplag hhv. behandling af boreplatforme i det pågældende tilfælde?
- Føler ministeren sig tryg ved sagsgangen omkring de to platforme? Hvis ikke, hvordan påtænker ministeren at sikre, at boreplatformene håndteres korrekt og forsvarligt?

Ifølge TV2 Nords oplysninger er platformene ikke danske – der er i stedet tale om en skotsk og en amerikansk borerig. Dermed er Miljøstyrelsen nødt til at forholde sig til, om de må ophugges i Danmark.

Vicedirektøren i Miljøstyrelsen, Hans Christian Karsten, sagde mandag til TV2 Nord:

- Vi er ikke ude at sige, at der er tale om danske platforme. Vi har en fornemmelse af, at den ene af dem er dansk. Vi er nu i dialog med Frederikshavn Kommune som er ude og spørge virksomheden (MARS) – hvor kommer de her platforme fra?

Se mere her:

 

Seneste nyt

fra Nordjylland