LIGE NU:

Kovending i sag om boreplatforme

De to boreplatforme, der ligger i Frederikshavn Havn blev importeret ulovligt for næsen af to miljømyndigheder uden at nogen af dem greb ind.

Helt i modstrid med en pressemeddelelse, som Frederikshavn Kommune for nylig udsendte, er de to boreplatforme, der lige nu ligger i Frederikshavn Havn, importeret uden importtilladelse.

Ifølge Søfartsstyrelsen blev begge boreplatforme nemlig anmeldt som affald, da de ankom til Frederikshavn Havn, men det vidste Miljøstyrelsen og Frederikshavn Kommune tilsyneladende ikke.

I en mail fra Søfartsstyrelsen bliver det slået fast:
”For begge platformes vedkommende er det i den forbindelse oplyst overfor Søfartsstyrelsen, at platformene ikke længere er aktive  og oplægges i Frederikshavn med henblik på senere ophugning.”

De oplysninger står i direkte modstrid med en pressemeddelelse, som Frederikshavn Kommune udsendte onsdag 29. august i år. Her siger kommunen, at de to boreplatforme er kommet til landet som fuldt sødygtige fartøjer, og at det ved ankomst endnu ikke var besluttet om de skulle skrottes eller ej. 

Men fordi de to platforme selv angav, at de var kommet i havn for at blive skrottet er sagen klar. Hermed er de omfattet af den såkaldte Basel Konvention, som miljøfarligt affald, der kræver en importtilladelse fra Miljøstyrelsen, før de må komme ind i landet. Det har de to boreplatforme aldrig fået.

Frederikshavn Kommunes borgmester kendte ikke til Søfartsstyrelsens oplysninger, da kommunen udsendte sin pressemeddelelse.

- Det er træls for mig, at vi er informerede om, at boreplatformene er registreret som fartøjer og ikke som skrot på det tidspunkt, hvor de kommer i havn, og så kan TV2 Nord vise en mail fra en statslig myndighed (Søfartsstyrelsen), der viser, at de angiveligt er registreret som skrot, siger Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune (Soc.).

Enhedslisten og SF i Frederikshavn vil nu have en forklaring på, hvordan kommunen kunne udsende en pressemeddelelse med misinformation, og hvor kommunen havde sine oplysninger fra.

- Jeg synes det fremstår som om, at kommunen må have vidst – og at havnen må have vidst, at platformene var kommet hertil som skrot. Derfor synes jeg det er uforståeligt, at de ikke indrømmer, at de har begået en fejl og så retter den. I bedste fald er det uprofessionelt, siger Ida Skov, byrådsmedlem for Enhedslisten.

Christian Lykke Eriksen, der er valgt for SF er mere diplomatisk.

- Der er nogen, der har klædt os for dårligt på, og der er nogen, der ikke har styr på hvad de laver lige nu. Nu må vi have undersøgt, hvor fejlen er sket. Hvor har nogen givet ukorrekte oplysninger, siger Christina Lykke Eriksen.

Frederikshavns borgmester er ikke tilfreds med, at kommune ikke havde Søfartsstyrelsens oplysninger, da de forleden udsendte en pressemeddelelse fuld af fejl. 

- Vi har ikke haft en kinamands chance for at vide det, for når vi har spurgt på haven og hos platformenes ejere har vi fået at vide, at de var registreret som fartøjer. Jeg ville ønske, at Søfartsstyrelsen havde ringet og informeret os, siger Birgit S. Hansen.

Borgmesteren vil gerne understrege, at Frederikshavn Kommune har styr på sagen og på miljøet på kommunens nye havn. Det var også  formålet med at udsende pressemeddelelsen. Men det argument køber Enhedslistens Ida Skov ikke.

- Det er utrygt at der bliver begået fejl, men det er værre at man ikke indrømmer det. Jeg synes ikke der er styr på tingene. Om det skyldes uvidenhed eller iver efter at få noget i gang skal jeg ikke kunne sige, men der er ikke styr på tingene, siger Ida Skov.

TV2 Nord har forgæves forsøgt at få et interview med Miljøstyrelsen om de nye oplysninger i sagen. Vi har der imod fået en mail, hvor Miljøstyrelsen udtaler, at de stadig undersøger sagen.

Miljøstyrelsen skriver:
"MST er ved at undersøge informationer fra Søfartsstyrelsen og Frederikshavn Kommune for at afklare, om boreplatformene er omfattet af reglerne for import/eksport af affald.

Miljøstyrelsen er herunder blandt andet ved at afklare, om platformene skal ophugges i Danmark.

Hvis en beslutning om ophugning er truffet før platformene kom til Danmark, skulle der være ansøgt om tilladelse til import af platformene efter reglerne om import/eksport af affald."

Tidslinje - boreplatformene i Frederikshavn

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

40_percent

play Polsk mand stukket med kniv i Visborg

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

Til forsiden

Til forsiden