Afsløring: Vesthimmerlands kommune har fejlvisitereret flere borgere

Det var ikke en enlig svale, da Vesthimmerlands Kommune fejlvisiterede borgere til kommunale bofællesskaber i Aalestrup. TV2 Nord kan nu afsløre, at det også er sket i bofællesskaber i Løgstør.

Det drejer sig om bofællesskaberne Bøgevej 3, der er et kommunalt tilbud med plads til 24 personer fordelt på 4 huse. Her fået beboerne blandt andet støtte og træning til udvikling af færdigheder til at løse sociale problemer.

Bofællesskaberne Bøgevej 3 er et kommunalt tilbud med 24 pladser fordelt på 4 huse. Her fået beboerne blandt andet støtte og træning til udvikling af færdigheder til at løse sociale problemer. Men det er langt mere massive problemer, Dorthe Jensens datter har.  Alligevel bliver datteren placeret i bofællesskabet i Løgstør.

Datteren er udviklingshæmmet og flyttede i marts 2015 ind i det kommunale bofællesskab Bøgevej 3 i Løgstør. Hun har boet på flere andre bosteder og har en historik med udadreagerende adfærd. 

- Hun har taget kvælertag på en vikar og smadrer en branddør. Hun kommer let i konflikt med både ansatte og beboere, siger Dorthe Jensen om datterens adfærd. 

quote Hun bliver mere og mere aggressiv, fordi der ikke er personaledækning nok dernede

Dorthe Jensen, mor til datter på bofællesskab i Aalestrup

Ifølge Dorthe Jensen går udviklingen i negativ retning for hendes datter, efter at hun er flyttet ind på Bøgevej. 

- Hun bliver mere og mere aggressiv, fordi der ikke er personaledækning nok dernede, siger Dorthe Jensen

Mail beskriver problemer

At der er problemer med at håndtere Dorthe Jensens datter i bofællesskabet fremgår af en mail, som tre ansatte i juli 2017 skriver til Vesthimmerlands Kommune. Her beskriver de, hvordan hun kan have et eksplosivt temperament og kan blive udadreagerende mod både  personale og medbeboere.

Dorthe Jensen oplevede at hendes datter blev aggressiv efter, at hun flyttede ind i bofællesskabet på Bøgevej 3 i Løgstør.
Dorthe Jensen oplevede at hendes datter blev aggressiv efter, at hun flyttede ind i bofællesskabet på Bøgevej 3 i Løgstør.
Foto: Hans-Christian Lauritzen

 

Kort tid efter mailen til kommunen går det galt.

- Hun ender med at lave et overfald på en pædagog i 2017, siger Dorthe Jensen. 

Hun mener, at hendes datter er fejlvisitereret til Bofællesskabet Bøgevej 3. Hun tror ikke, at stedet har kompetencerne og personale nok, til at håndtere datteren. Derfor ender det med et voldsomt overfald på en ansat. 

- En kvindelig ansat har lukket døren for min datter.  Det vil min datter ikke finde sig i, så hun flår døren op og rykker pædagogen i håret, så hun falder. Vores pige slæber hende et stykke og slår og sparker hende. Det er voldsomt, forklarer Dorthe Jensen om datterens voldsomme adfærd.

 

Trusler og vold var en del af den risiko man løb ved at gå på arbejde i Aalestrup i bofællesskaberne under Byen i Byen. Sådan lyder det fra flere tidligere medarbejdere. En af dem er Mette Uth. Hun blev overfaldet to gange i løbet af kort tid i 2012. Begge overfald kunne have kostet hende livet.

Tilsyn afslører fejl

Næsten samtidig afslører et kontrolbesøg fra Socialtilsyn Nord, at der netop i samme bofællesskab bor en borger, som stedet ikke er godkendt til. Lederen forklarer tilsynet, at borgeren er flyttet, så problemet er løst. 

Alligevel kan tilsynet ved et nyt kontrolbesøg året efter igen afslører, at der i det kommunale bofællesskab er fejlvisitereret en beboer. 

Dorthe Jensen mener, at den beboer, som Socialtilsyn Nord i 2018 afslører er fejlvisitereret til Bøgevej 3 i Løgstør, er hendes datter.  

- Jeg synes, det er forfærdeligt. Man føler, at de bare skal have dækket de huller, hvor der er lejligheder, som står tomme. Det handler bare om penge fra kommunens side, siger Dorthe Jensen.

Bofællesskabet Bøgevej 3 i Løgstør. Her bor 24 beboere fordelt på 4 huse.
Bofællesskabet Bøgevej 3 i Løgstør. Her bor 24 beboere fordelt på 4 huse.
Foto: Hans-Christian Lauritzen

 

I dag kom en foreløbig redegørelse fra Vesthimmerlands Kommune, efter TV2 Nord den seneste uge har afsløret en række problemer i kommunale bofællesskaber og i sundhedsforvaltningen.

Landsforening er rystet

Dorthe Jensens datter bliver efter overfaldet meldt til politiet og sigtet for vold. Hun får tiltalefrafald, da statsadvokaten vurderer,  at hun ikke er egnet til straf. 

Forholdene på bostedet i Løgstør ryster Anni Sørensen, der er formand for Landsforeningen LEV.

- Det er meget alvorligt. Det er ulovligt og uetisk. Du udsætter jo både beboere, medbeboere og ansatte for fare, siger Anni Sørensen.

I februar i år godt to år efter overfaldet flytter Dorthe Jensens datter fra Bøgevej og ind i et privat bofællesskab i nabokommunen Jammerbugt, og i dag bor hun i et hus sammen med to andre udviklingshæmmede, hvor de har en pædagog i huset hele døgnet. 

- Det er en meget ulykkelig sag, at der skal gå næsten to år. Der har været et sagsforløb, som er fuldstændig urimeligt. Det er en skamplet på kommunernes praksis, at de i den grad ser stort på fagligheden og ser stort på, hvad der er nødvendigt at gøre i forhold til nogle borgere, som har brug for en særlig indsats, mener Dorthe Jensen.

Intern undersøgelse er i gang

TV2 Nord har forsøgt at få Palle Jensen, som er formanden for sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune til at forholde sig til kritikken, men han har ikke ønsket at stille op til interview. Derfor har det heller ikke været muligt at spørge ham til, hvordan han har det med, at Socialtilsyn Nord igen har afsløret, at der i kommunale bofællesskaber bor borgere, som er fejlvisitereret til steder, uden at politikerne har grebet ind. 

Det er bare tre uger siden, TV2 Nord kunne afsløre talrige historier om vold mod ansatte og drabsforsøg på bosteder i Vesthimmerlands Kommune.

Dengang var der tale om den kommunale virksomhed Byen i Byen, hvorfra flere ansatte blev fyret under deres sygemeldinger, sygemeldinger der blandt andet skyldtes vold og overfald på arbejdspladsen. En tidligere ansat kunne også fortælle, hvordan ansatte på et af Byen i Byens bosteder skulle fragte beboere til Viborg for at købe hash. 

Dengang mente borgmester i Vesthimmerlands Kommune Per Bach Laursen (Venstre), at det var en meget pinlig situation at stå i som borgmester. Han henviste i øvrigt til at kommune efter TV2 Nords afsløringer havde igangsat en intern undersøgelse.

 

 

Bosteder svigter

Tanja Henningsen

play Overfald på bosted: Tanja var kastebold

80_percent,default_thumb

play Efter afsløringer og afskedigelser: - Vi har lavet fejl

bosteder

play Efter afsløringer om svigt: Endnu en chef fratræder

60_percent,default_thumb

play Mor undrer sig over besked: Du må ikke se papirerne om din datter

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland