Overfald på bosted: Tanja var kastebold

For 14 måneder siden blev Tanja Henningsen udsat for et voldeligt overfald på et kommunalt botilbud i Vesthimmerlands Kommune. Smerter i nakke, ryg og skuldrer betyder, at hun ikke kan passe et arbejde.

Tanja Henningsen arbejdede som pædagog på bostedet Løgstør Tilbuddene, indtil et voldeligt overfald søndag 21. juli sidste år fra en beboer markant ændrede hendes liv. 

- Jeg starter dagen ud med rigtig mange piller bare for at kunne holde ud at være mig selv, og gentagende gange i løbet af dagen bliver jeg nødt til igen at tage smertestillende medicin, siger Tanja Henningsen.

Udover at hun flere gange om dagen må spise smertestillende piller for smerterne i nakken, skuldrene og ryggen, så lider Tanja Henningsen også at post traumatisk stress. 

quote Jeg føler lidt, at jeg er en kastebold. Jeg bliver kastet ind i dørkarme og ind i væggene.

Tanja Henningsen, sygemeldt pædagog

Overfaldet på hende skete en søndag formiddag i huset på Bøgevej i Løgstør. Dagen var startet stille og roligt, og der var ifølge Tanja Henningsen ikke optræk til fare, da hun gik ind til den mandlige beboer. 

Hun ville tage et billede af ham, men så gik noget galt.

- Tre gange blev jeg overfaldet af ham tre forskellige steder, i det hans takt er tre. Det vil sige, et overfald er tre gange, som han så gør tre gange.

Artiklen fortsætter under videoen:

 

Den mandlige beboer er stor og muskuløs. Han kaster Tanja Henningsen rundt.

- Jeg føler lidt, at jeg er en kastebold. Jeg bliver kastet ind i dørkarme og ind i væggene. Jeg forsøger at undslippe ham, siger Tanja Henningsen. 

Arbejdstilsynet: Ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt

Overfaldet er ikke det første, som den mandlige beboer begår. Blot to dage forinden har han overfaldet en anden beboer. Det fremgår af den rapport, som Arbejdstilsynet laver efter overfaldet på Tanja Henningsen.

Arbejdstilsynet fastslår i rapporten, at botilbuddet og dermed Vesthimmerlands Kommune ikke planlagde og tilrettelagde arbejde således, at det var sikkerhedsmæssigt forsvarligt for Tanja Henningsen og hendes kollegaer at gå på arbejde. 

Uddrag af Arbejdstilsynet rapport efter overfaldet på Tanja Henningsen.
Uddrag af Arbejdstilsynet rapport efter overfaldet på Tanja Henningsen.
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

Sundhedsdirektør i Vesthimmerlands Kommune Anne Krøjer beklager hændelsen, men hun mener, at kommunen har gjort, hvad man kunne for at forebygge overfald.

- Det er klart, at vi altid skal lære, hvis der er sket overfald som her. Det gør vi også her. Vi har kigget ned i det og analyseret, og vi har udformet nogle nye procedurer til, hvad medarbejderne skal gøre, forklarer Anne Krøjer.

TV2 Nord afslørede sidste år en grove forhold for både beboere og medarbejdere på bosteder i Vesthimmerlands Kommune. Gense dokumentaren om arbejdsforholdene i bofællesskaber her.

Problemer med overfaldsalarmerne

De ansatte i de forskellige huse i Løgstør Tilbuddene er udstyret med telefoner med overfaldsalarmer, så de kan tilkalde hjælp, når der opstår problemer. Tanja Henningsen havde også overfaldsalarmen på, da hun blev overfaldet. 

- Flere gange under overfaldet forsøger jeg at trykke på overfaldsalarmen, som ikke reagerer, siger hun. 

Ifølge Tanja Henningsen så lykkes det først hende at få alarmen til at reagere, da hun kommer væk fra den mandlige beboer. 

Problemer med overfaldsalarmer og telefonsystemet er et tema, som medarbejderne og ledelsen flere gange kommunikerer omkring i juli og august sidste år og dermed i den periode, som Tanja Henningsen bliver overfaldet.

Af flere dokumenter, som TV2 Nord er i besiddelse af, beklager ledelsen flere gange i løbet af juli, at systemet ikke virker, og at der er en del driftsmæssige udfordringer. 

Medarbejderne og ledelsen på Løgstør Tilbuddene skrev flere gange sammen om problemerne med telefon og alarmsystemet.
Medarbejderne og ledelsen på Løgstør Tilbuddene skrev flere gange sammen om problemerne med telefon og alarmsystemet.
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

- Det er skræmmende at tænke på, at man som ledelse tænker, at det bliver nok lavet en dag, siger Tanja Henningsen. 

TV2 Nord har talt med flere kilder, som samstemmendefortæller om alarmtelefoner, der ikke virker. De ønsker at være anonyme af hensyn til deres job.

Kommunen: Alarmerne virkede

Vesthimmerlands Kommune afviser, at der var problemer med telefonerne sidste sommer, og at overfaldsalarmen virkede den dag, Tanja Henningsen blev overfaldet. 

- Hvis vi går to måneder tilbage fra overfaldet, så er det sådan, at der ikke har fundet forstyrrelser sted, så det betyder, at overfaldsalarmen har virket som den skulle, fastslår sundhedsdirektør Anne Krøjer. 

Dagen efter overfaldet skriver ledelsen ud til medarbejderne og orienterer dem om overfaldet, og her skriver man også, at overfaldsalarmerne desværre ikke virkede som de skulle. 

quote Hvis det er skrevet ud, så er det en fejl. Jeg kan bare svare på, at loggen viser, at de virker som de skal.

Anne Krøjer, sundhedsdirektør, Vesthimmerlands Kommune

 

Alarmerne virkede fastslår sundhedsdirektør Anne Krøjer. Ifølge hende er der ikke registreret udfald i loggen.
Alarmerne virkede fastslår sundhedsdirektør Anne Krøjer. Ifølge hende er der ikke registreret udfald i loggen.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Ifølge Vesthimmerlands Kommune er mailen fra ledelsen til medarbejderne efter overfaldet baseret på Tanja Henningsens forklaring vedrørende overfaldsalarmen.  

Få uger efter overfaldet forsøger hun at komme tilbage på arbejde, men hun ender efter kort tid med at sygemelde sig selv og opsige sit job. Hun er stadig sygemeldt og ved ikke, hvornår hun er i stand til at arbejde igen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland