Pædagog fyret efter at være udsat for to drabsforsøg

To gange i løbet af en uge blev Mette Uth overfaldet på arbejde af en kvindelig beboer i et bofællesskab i Aalestrup. Begge overfald kunne have kostet Mette Uth livet.

To gange i løbet af en uge blev Mette Uth overfaldet på arbejde af en kvindelig beboer i et bofællesskab i Aalestrup. Begge overfald kunne have kostet Mette Uth livet.

26. juni 2012 bliver Mette Uths liv ændret for altid. Hun er ansat som socialpædagog og arbejder i Bofællesskabet Busgade 10 i Aalestrup. Det er et af bofællesskaberne under den kommunale organisation Byen i Byen i Vesthimmerlands Kommune.

Overfaldene på Mette Uth sker i Bofællesskabet BUsgade 10 i Aalestrup.
Overfaldene på Mette Uth sker i Bofællesskabet BUsgade 10 i Aalestrup.
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

En kvindelig beboer i bofællesskabet forsøger at slå hende ihjel med en kniv i et fællesrum.

- Hun går efter mig med en kniv. Jeg har en bærbar computer, som jeg tager op foran ansigtet, og så hakker hun kniven ned i den, fortæller Mette Uth.

Overfald meldes ikke til politiet

Overfaldet bliver håndteret internt i bofællesskabet. Politiet bliver aldrig tilkaldt, og overfaldet får ifølge Mette Uth ingen konsekvenser.

Ifølge et internt notat, som Byen i Byens forstander Nellie Hilding laver om sagen, bliver Mette Uth tilbudt psykologhjælp næste dag. Forstanderen skriver endvidere, at hun ikke informeres om fysiske skader, så derfor anbefaler hun ikke et lægebesøg.

En uge senere er Mette Uth tilbage på arbejde. Her bliver hun overfaldet igen af den samme kvindelige beboer.

- Jeg sidder og får kage med en ordentlig flok beboere, og så kommer hun farende ind ad døren med 700 kilometer i timen. Hun er ikke nogen lille dame, og jeg sidder i en stol med armlæn under bordet, så der er jeg sådan set sat fast. Jeg kan ikke komme væk, og så tager hun så kvælertag og vil kvæle mig den her gang, siger Mette Uth.

En af hendes kollegaer forsøger at trække den kvindelig beboer væk fra Mette Uth. Hun trækker i hende bagfra, men beboeren slipper ikke sit tag om halsen på Mette Uth.

- Jeg får fat i hende, og så bider jeg hende indtil, at jeg kan mærke, at hun slipper. Jeg får skubbet hende væk, og hun slipper min hals, fortæller Mette Uth.

Må selv gå til politiet

Efter overfaldet bliver den kvindelige beboer flyttet til et andet bofællesskab i Aalestrup under Byen i Byen. Mette Uth bliver sygemeldt, og en uge senere vælger hun selv at melde overfaldene til politiet. Ledelsen i Byen i Byen gør det ikke.

- Jeg snakker med en anden kollega, og vi kører til politiet og melder det, siger Mette Uth.

Mette Uth melder overfaldet til politiet uden at orientere ledelsen om det.

- Inde på bostedet kommer det til at stå som en advarsel til mig og mine kollegaer, at sagen har taget en uheldig drejning, fordi jeg har valgt at melde det til politiet, og så begynder der at køre en fyringssag kort efter, siger Mette Uth.

Mette Uth må selv melde overfaldene til politiet, og det finder ledelsen uheldigt, at hun gør.
Mette Uth må selv melde overfaldene til politiet, og det finder ledelsen uheldigt, at hun gør.
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen

Det er en mellemleder i Byen i Byen, som i en fællesinformation skriver om politianmeldelsen, og at sagen har taget en uheldig drejning. Det fremgår af et dokument, som TV2 Nord er kommet i besiddelse af.

Fyret efter overfald

Den kvindelige beboer sigtes for vold. Statsadvokaten giver hende senere tiltalefrafald. Om den afgørelse skriver statsadvokaten, at det i praksis betyder, at hun bliver vurderet som skyldig, men at der ikke bliver en straffesag, for hvis hun bliver dømt skyldig, så vil hun blot skulle omplaceres til et lignende botilbud.

- Vi mangler nogen, der tager ansvar for alt det her, for jeg var jo ikke den eneste. Det var ikke første gang, og ikke sidste gang, at der var overfald. Der må være nogen, der virkelig står med dårlig smag i munden. Det skulle ikke være sket, siger Mette Uth.

Der kommer ingen undskyldning til Mette Uth efter overfaldene. Derimod bliver der indledt en fyringssag mod hende to måneder senere efter en tjenestelig samtale med Vesthimmerlands Kommune og Byen i Byens forstander Nellie Hilding.

Mette Uth er i dag erklæret 75 procent invalid. Hun lider af kronisk angst og posttraumatisk stress, og har de sidste 5 år været i et såkaldt ressourceforløb i Vesthimmerlands Kommune, som skal afklare, hvor meget hun er i stand til at arbejde.

Mette Uth har lagt sag an mod Vesthimmerlands Kommune, hvor hun kræver erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Hvornår der falder afgørelse i den sag er uvist.

Overfaldene kommer bag på chef for området. 

Seneste nyt

fra Nordjylland