Besøg på plejehjemmet: Det gør så ondt, at jeg ikke må kramme min svigermor
Foto: Lisbet Christensen / TV2 Nord
90-årige Gerda Jensen må igen få besøg på Plejehjemmet Elmehøj i Øster Brønderslev. Men det er hårdt for svigerdatteren, Kirsten Jensen, at de skal holde afstand og ikke må kramme hinanden.
Beboere på bosteder og plejehjem kan nu igen få besøg af pårørende. Det er dog under strenge retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, og kram og berøring er helt forbudt. De regler kan være svære at overholde, og for nogen bliver besøget derfor gennemført med en klump i halsen og tårer i øjenkrogen.
På Plejehjemmet Elmehøj i Øster Brønderslev er Kirsten Jensen på vej ind for at besøge sin 90-årige svigermor, Gerda Jensen. I godt to måneder har Gerda været afskåret fra at få besøg på plejecenteret, men nu kan hun få gæster igen.
- Det er jo skønt, fordi vi har savnet den kontakt at kunne se hende i øjnene og fortælle hende, hvad vi laver, siger Kirsten Jensen.
Besøget foregår under strenge retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Det skal foregå udenfor i en pavillon. Beboere og pårørende må ikke røre hinanden og skal holde afstand, og der skal sprittes af. Besøget må vare 30 minutter.
SE VIDEOINDSLAG:
Vil instinktivt give hende et kram
At svigermor ikke må få et kram gør ondt helt ind i hjertet på Kirsten. Hun får tårer i øjnene, da en social- og sundhedshjælper kommer kørende med Gerda. Kirsten vil helt instinktivt give hende et kram, og hun må holde sig selv tilbage for ikke at gøre det.
- Det gør så ondt, at jeg ikke lige må røre hendes hånd eller give hende et knus, siger Kirsten Jensen, mens hun prøver at få hold på sig selv.
90-årige Gerda Jensen har ikke noget sprog efter en hjerneblødning. Hun lyser op i et stort smil, da hun får øje på sin svigerdatter. Gerda er vant til, at familien kommer på besøg hver uge, og derfor har de seneste to måneder under coronakrisen haft konsekvenser.
Det gør så ondt, at jeg ikke lige må røre hendes hånd eller give hende et knus.
Kirsten Jensen, Pårørene til beboer på plejecenter
- Vi kan jo ikke få et ord ud af hende og få at vide, hvad hun synes, og hvordan hun har det. Men vi synes, hendes øjne er blevet mere triste, men i dag synes jeg, at hun virker meget glad og tilpas, siger Kirsten Jensen.
Beboerne blev deprimerede
På Elmehøj har personalet også skulle vænne sig til de nye retningslinjer. Til trods for nervøsitet overfor de nye regler, så er de glade for, at der er blevet åbnet for besøg. Personalet har set, hvordan de demente beboere blev mere og mere deprimerede, som ugerne gik uden besøg. Personalet giver gerne et kram til beboerne, men det er også deres opgave at forklare dem, hvorfor de ikke kan få et kram af ægtemanden, der ikke bor på plejecenteret.
- Det er svært at forklare, at du må ikke få lov til at give din mand en krammer. Du må ikke tage ham under armen, som du plejer. Der har vi jo så været pædagogiske og forklaret, at det er for din egen skyld, og så har det fungeret, siger social- og sundhedshjælper på Elmehøj, Anne Mette Jensen, der også er Gerda Jensens barnebarn.
Besøg skal foregå udenfor
Gerda Jensen er fyldt 90 år under coronakrisen, men hendes familie har ikke kunnet fejre hende.
- Vi skulle have holdt en lille fest her på plejecenteret, men det kunne vi jo så ikke alligevel. Vi vil gerne give Gerda den gave at samle hele hendes familie. Det har hun altid godt kunne lide, siger Kirsten Jensen.
Kirsten Jensen ved ikke, hvornår hun må give sin svigermor det savnede kram igen.
- Jeg forstår jo godt, at vi skal passe på, og der skal være nogle retningslinjer, men det gør ondt. Det gør det altså, siger Kirsten Jensen
Alle besøg på plejecentre skal foregå udenfor i telte eller pavilloner. Det er tilladt for pårørende at komme indenfor, hvis en beboer er døende.