Danskere med træpillefyr vil have hjælp: - Hvad skal vi gøre til vinter?
Foto: Thomas Kollerup / TV2 Nord
Niels Jensen fra Flauenskjold undrer sig over, at der ingen varmecheck er til dem, som har et træpillefyr.
Omfanget af fejl i udbetalingerne af varmechecken har vist sig større end forventet - samtidig er der stadig mange danskere, der er uforstående for, hvorfor de ikke kan modtage en varmecheck.
I Flauenskjold er der lige nu dejligt varmt, ligesom i resten af Danmark. Men kigger vi på kalenderen, er der blot fire måneder til 24. december, julefejring - og langt koldere kuldegrader.
Og det bekymrer Niels Jensen, som opvarmer sit hus med pillefyr. Normalt vil beholderen ude i hans skur være helt fyldt op med træpiller på denne tid. Men lige nu står beholderen tom - for det er nemlig blevet ekstremt dyrt at forsyne sig med træpillerne, der varmer hans hus op til vinter.
- De er steget fuldstændigt voldsomt. I februar gav jeg 1668 kroner for en palle træpiller. I dag skal jeg give 4700.
Jeg aner ikke, hvad vi skal gøre til vinter
Niels Jensen
Næsten tre gange så dyrt
Hvis Niels Jensen skal fylde sin tank op med træpiller, vil det med de nuværende priser koste ham 51.000 årligt, sammenlignet med sidste år, hvor han gav 18.000.
- Det er vanvittigt. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, for jeg kan ikke finde de 33.000 ekstra i mit budget for at varme mit hus op, forklarer han og fortsætter:
- Jeg ved ikke, om vi er nødt til at "fryse ihjel" den kommende vinter, for jeg får simpelthen ikke råd til at fylde piller på fyret. Måske er vi i yderste tilfælde nødt til at flytte, men økonomisk set er det heller ikke en mulighed, vi har.
Svineri
Mange danskere føler sig uretfærdigt behandlet, fordi de er udeladt af den varmecheck, som blev udbetalt til godt 400.000 danskere i august.
Det gælder for eksempel dem, der bruger træpiller som varmekilde, fordi priserne på træpiller også er steget eksplosivt lige som gas og el.
Flere partier - heriblandt Venstre og Konservative - vil nu have den uafhængige Rigsrevision til at se på udbetalingen af varmechecks. De mener ikke, at det er nok, at Energiministeriet selv går ind og undersøger, hvad der er gået galt, når borgere, der egentlig har krav på varmechecken, ikke har fået den.
Omvendt findes der talrige eksempler på borgere, der uberettiget har fået udbetalt de skattefri 6.000 kroner uden krav om at betale dem tilbage til den danske stat.
- Jeg synes, det er noget svineri, at man ikke har undersøgt, hvem der egentlig har brug for de her penge, i stedet for bare at sende dem ud til folk, der har gasfyr eller fjernvarme, siger Niels Jensen.
Hvad kunne du ønske dig, at politikerne gjorde, for at hjælpe folk i din situation?
- Jeg kunne godt tænke mig at modtage en varmecheck på lige fod med dem, der varmer med for eksempel gasfyr. Prisstigningen er jo lige så voldsom, siger Niels Jensen og fortsætter:
- Jeg synes, det er vanvittigt, at man sender en check ud til for eksempel direktøren med gasfyr, fremfor at se på den enkelte husstands behov. Jeg er på sygedagpenge og kan ikke engang varme mit hus op med de her priser - hvorfor er vores situation ikke en check værd, når direktøren, som måske sagtens kan klare prisstigningerne, modtager en varmecheck?