Dette sted i Nordjylland flygter de fra
Nye tal for alle landets kommuner giver en træls sejr til denne kommune nord for fjorden.
Hvor vil du gerne bo, når du bliver ældre?
- Aalborg
Kunne du se dig selv blive i Brønderslev?
- Nok ikke.
Der er klar tale fra 16-årige Johanne Vejby, der er 16 år og bor i Brønderslev.
Dermed kan hun blive en del af statistikken, der fortæller at den nordjyske kommune er den med det største problem i at få folk til at blive eller flytte tilbage til deres barndomskommune, viser tal fra KL.
Her er der kigget på hvor mange fra årgang 1971, der blev boende eller er flyttet tilbage til deres barnomskommune i forhold til hvor mange fra 1987, der havde gjort det samme.
Stort fald
For den ældre årgang var det knap halvdelen, der stadig havde postadresse i Brønderslev, mens tallet var faldet til en tredjedel af de 35-årige i dag.
Selvom kommunens motto er "det bedste sted at leve nord for Limfjorden", er det et markant fald på over 16 procent.
En af dem, som er 'blevet tilbage', er pensionisten Inger Christensen.
DET SIGER EKSPERTEN:
Eva Mærsk er ph.d. i sociologi og forsker især i unges flytninger og stedkulturer i Danmark. Hun peger på steders ’coolness’ som afgørende for bosætning.
- Det er historier, personlige fortællinger og rygter, som er med til at afgøre, om et sted er socialt accepteret eller ej, og hvor stigmatiseret det er at blive boende eller flytte tilbage, siger hun.
- At nogen har hørt, at der for eksempel lugter af fisk i Esbjerg, selvom det måske ikke har gjort det i 15 år. Eller hvis de akademikere, som faktisk prøver at bosætte sig, ikke kan finde ligesindede. Så sætter det sig fast og bliver en selvforstærkende effekt, siger Eva Mærsk til KL.
Hendes arbejdsliv har holdt hende i byen Brønderslev – ”og så fordi jeg godt kan lide det her,” siger hun. Hun kalder det ”en skam,” at stadig flere flytter fra eller ikke tilbage efter uddannelse.
- Der skal flere uddannelser hertil, men det er jo ikke nemt. Der er nogen, der skal gøre noget for at gøre byen attraktiv, men det er nok ikke mig. Det er nok for sent, at jeg skal til at gøre noget, kommer det med grin fra Inger Christensen, der håber, at den nye banegårdsplads kan give noget liv i byen.
Men for den unge er fokusset ikke en banegård. I disse valgtider, er det særligt ét løfte, der kan få 16-årige Johanne Vejby til at blive.
- Jeg savner, at der er gang i den. Nogle flere fester. Det er der ikke mere, og det er da nederen for Brønderslev, der bare bliver mindre og mindre, siger hun.