Seneste nyt:

Forsker om plagiat af Den Lille Havfrue: Realistisk at arvinger kan få medhold

Arvingerne til Den Lille Havfrue mener, en statue på havnen i Asaa minder for meget om deres. Kunstneren bag er uenig, men en juraprofessor vurderer, arvingerne kan få medhold.

- Det er ikke en kopi af Den Lille Havfrue. Den her er lavet i sten og granit, og Den Lille Havfrue er lavet i bronze. Man kan måske fornemme, det er det samme, men jeg har ikke haft Den Lille Havfrue herovre for at lave en efterligning. Den er også dobbelt så stor.

Sådan lyder det fra Palle Mørk, der er stenhugger og står bag statuen Mod Hjemve, der står på havnen i Asaa. At det ikke er en efterligning af Den Lille Havfrue, der står på Langelinie i København, er arvingerne til Den Lille Havfrue uenige i.


De vil derfor have statuen fjernet, og det er en realistisk sag, mener Jørgen Blomqvist, Adjungeret professor, Center for Informations- og innovationsret, Københavns Universitet.

- Der er betydelige ligheder – der er også forskelle. Der er store ligheder blandt andet ved den måde hun sidder på, den måde hun holder armene på, og så er finnerne sat ned på fødderne. I gamle dage tegnede man havfruer med en finne fra navlen og ned, så jeg mener, der er en stor risiko for, at der vil blive dømt plagiat, siger Jørgen Blomqvist.

Han henviser blandt andet til en 40 år gammel dom, hvor en virksomhed blev dømt for at lave turist-souvenirs, der var kopier af den lille havfrue. Virksomheden forklarede, at de havde taget en tysk porcelænsfigur og sat finner på fødderne af hende. De blev dømt for krænkelse af ophavsretten.

Dommer vil skulle vurdere enshed

Han understreger, at man gerne må lade sig inspirere af andre værker, når man laver noget nyt og selvstændigt. Det er det, en dommer vil skulle tage stilling til, hvis arvinger og kunstnere ender i retten på et tidspunkt.

- Selvfølgelig har det betydning i en retssag, hvad kunstneren påstår, for man lytter jo til begge parter. Men selvom han har lavet en ny fra bunden, kan man jo se på den grundlæggende måde, hun sidder på og så videre, at det er meningen, den skal ligne Den Lille Havfrue. I sidste ende ender det i, om dommeren kan genkende Den Lille Havfrue i den nye skulptur, siger Jørgen Blomqvist.


tv2

Danske landmænd høster historisk dyr hvede: - De skal saftsuseme sørge for at gemme pengene

Bygning

Nu afleveres 1500 underskrifter mod salg af turistkontor: - Jeg kan næsten ikke finde ord for det

080822 Færgemann vægmaleri

gallery Færgemann-maleri dukkede op under renovering

brian olsen afslag seniorpension

play Brian tog smertestillende medicin for at arbejde: Nu har han for få sygedage til seniorpension

tv2

Danske landmænd høster historisk dyr hvede: - De skal saftsuseme sørge for at gemme pengene

Bygning

Nu afleveres 1500 underskrifter mod salg af turistkontor: - Jeg kan næsten ikke finde ord for det

080822 Færgemann vægmaleri

gallery Færgemann-maleri dukkede op under renovering

Til forsiden

Til forsiden