Bjørn inviterer ind: - Meget vigtigt at få formidlet ud
Oplev, hvor dyrene bor, og grøntsagerne gror. Sådan lyder Økologisk Landsforenings invitation til Økologisk Høstmarked hos de økologiske landmænd
Sol på himlen, musik i teltet og halmballer til børnene.
Bjørn og Gitta Kjelgaard havde alt klar til at invitere nysgerrige folk indenfor i deres økologiske landbrug.
I 1988 købte parret ejendommen lidt udenfor Brønderslev, og i 1994 lavede de det om til et økologisk landbrug - Lille Østergård Økologi.
Siden har de hvert år afholdt økologisk høstmarked, hvor man kan komme forbi og se, hvordan et økologisk landbrug fungerer, opleve naturen og købe lokale varer.
- Det er meget vigtigt at få formidlet ud på den måde. Der kan skrives om mange ting, men det indtryk folk får, når de kommer herud face to face og ser på produkterne, kan vi ikke manipulere med, lyder det fra Bjørn Kjelgaard.
- De kan se, hvor guleroden kommer fra. I blomsterhaven kan de se, at der står ukrudt. Der er ikke noget, der er sprøjtet væk. De kan se, at det hele står blandt hinanden.
Hvad er økologi?
Fokus på at bevare og forbedre jordens frugtbarhed
Kunstgødning og kunstige pesticider anvendes ikke
Husdyrene har god plads i staldene
Husdyr skal kunne komme ud i det fri – på græsmarker, i hønsegårde mv.
Meget restriktive regler for brug af medicin til husdyr
Genmodificerede planter og mikroorganismer (GMO) anvendes ikke
Brug af færrest mulige tilsætningsstoffer ved forarbejdning af økologiske fødevarer
Kilde: Landbrug og Fødevarer
Ifølge Bjørn Kjelgaard er høstmarkedet ikke kun for dem, som er nysgerrige på økologi. Andre kommer også for hyggen og roen.
- Det er egentlig en tradition, vi har haft i fem år. Ungerne har nok været to år, da vi var her første gang. Det har simpelthen været så hyggeligt hver gang, fortæller Susanne Bendix Thostrup, som pointerer, at det ikke altid behøver være steder som Fårup Sommerland børnene vil hen.
- Børnene siger, at det er fedt at gå rundt til alle de ting, de har lagt frem til dem. Bare den ro, der er.
Sælger til restauranter
Gården dækker cirka 12 hektar jord, hvor parret dyrker grøntsager, blomster og har grise og køer til at gå.
Men ifølge Bjørn Kjelgaard har alderen gjort det svært at blive ved med at passe det hele selv hver dag. Derfor lejer de dele af jorden ud til restauranter - herunder Michelin restauranten Alimentum i Aalborg - som selv dyrker og passer økologiske grøntsager.
Derudover sælger de også grøntsager og blomster ved siden af.
- Vi kan jo ikke nå at spise det hele selv, pointerer Bjørn Kjelgaard med et smil.