LIGE NU:

Mor strandet i Cambodja: Kan ikke komme hjem til sit spædbarn i Brønderslev

Selvom Udlændingenævnet har erkendt, at det var en fejl at sende en mor til et spædbarn ud af landet, så trækker det ud med at få hende tilbage til Nordjylland.

Jens Petersen fra Brønderslev er ufrivillig alenefar på fjerde uge. Udlændingenævnet sendte hans kone til Cambodja, men de overså en EU-dom, der beskytter børn i netop den situation. Nu bebrejder han myndighederne for ikke at gøre alt for at få hende hurtigt tilbage.

quote Jeg står her alene med en lille dreng, der savner sin mor, og jeg aner ikke hvad jeg skal gøre. 

Jens Petersen

- Jamen det er da Udlændingestyrelsens skyld, at vi er havnet i den her situation. Både Udlændingestyrelsen og også Udlændingenævnet fik besked om at vi ventede barn. De fik også besked om at vi havde et barn, da min kone Thida blev sendt ud til Cambodja.

- Havde jeg vidst, at der var en EU-dom, der gav hende ret til at blive hos mig og Andreas havde jeg aldrig sendt hende afsted, for hun har jo ret til at være her, siger Jens Petersen.

Thida har ret til at komme tilbage til Danmark, mens hendes familiesammenføringssag behandles på ny – en såkaldt processuel opholdstilladelse. Men det er lettere sagt end gjort.

Danmark har nemlig ingen ambassade i Cambodja, og nabolandet Vietnam er heller ingen mulighed, fordi coronapandemien kræver 14 dages karantæne.

 Se indslaget hvor Jens Petersen fortæller om sin situation:

 

Nordjysk folketingsmedlem går ind i sagen

Det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) opfordrer danske myndigheder til at arbejde sammen i sagen, for at hjælpe familien.

- Da der er begået en fejl, mener jeg, det er rimeligt at de selvsamme myndigheder hjælper med at få Andreas mor hjem, for det er jo en ret de har. Man kan måske arbejde sammen med andre landes ambassader og konsulater og så hurtigst muligt finde ud af, hvornår der går et fly, så Thida kan komme hjem igen, siger Bjarne Lausten, der nu vil skrive til både Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og Udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) og bede dem finde en praktisk løsning.

Føler sig svigtet på ny

Jens Petersen følte sig svigtet af myndighederne, da hans kone blev sendt ud af landet for cirka fire uger siden, men selv om hun nu må komme tilbage, føler han sig svigtet på ny.

- Jeg står her alene med en lille dreng, der savner sin mor, og jeg aner ikke hvad jeg skal gøre. Han er påvirket af situationen og tager ikke ordentligt på i vægt. Jeg tror det er et chok over, at han mistede sin mor fra den ene dag til den anden. Nu må der snart være nogen der vågner op, siger Jens Petersen.

Det nordjyske medlem af Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg Karsten Lauritzen (V) mener også, at familien fra Brønderslev bør have statens hjælp i deres uforskyldte situation.

- Jeg er glad på familiens vegne, for at udlændinge myndighederne har erkendt fejl og givet processuelt ophold, men de bør også hjælpe med at få hende tilbage til Danmark. Det kræver, at udenrigsministeriet kommer på banen, og det er min forventning, at det er udlændingemyndighederne i fuld gang med, ellers vil jeg bede den ansvarlige minister sikre, det sker, siger Karsten Lauritzen.