Seneste nyt:

Neurolog flytter patienter: Frygter sundhedshus kan blive hotspot

For få spritter hænder af, for mange har pårørende med ind i Sundhedshuset i Brønderslev, og ingen gør noget ved det, lyder kritikken.

Sundhedshuset i Brønderslev var indtil fredag morgen hjemsted for Martin Tøttrup Kelkelunds patienter, men nu har han flyttet sin neurologiske klinik og alle patienter til Skagen, hvor han har en satellitklinik, der normalt kun bliver brugt en gang om ugen

- Det er jo på grund af en bekymring og af hensyn til de sårbare patienter, siger overlæge og speciallæge i neurologi Martin Tøttrup Kelkelund.

I Sundhedshuset i Brønderslev oplevede Martin Tøttrup Kelkelund, at for mange ikke holdt afstand, ikke sprittede hænder af og havde for mange pårørende med.

- Det, jeg frygter, er, at selve sundhedshuset kan udgøre et nyt hotspot, siger Martin Tøttrup Kelkelund.

I Brønderslev Sundhedshus er der flere forskellige læger tilknyttet. Huset har et stort fællesareal og hver enkel klinik sin egen indgang. Inden patienterne kan komme ind i Martin Tøttrup Kelkelunds klinik sørger han personligt for, at de spritter deres hænder af, og alle patienter skal have mundbind på, når de kommer til klinikken.

Kontaktet både region og kommune

Fællesarealerne i sundhedshuset skal alle patienter gennem for at komme til den enkelte klinik. Her siger Martin Tøttrup Kelkelund, at der ikke er styr på retningslinjerne. En oplysning, der kommer som en overraskelse for borgmesteren i Brønderslev Kommune.

- De forhold, der er der, skal være i orden, og man skal passe på, at der ikke kommer for mange ind i forhold til, hvad man har stukket ud i landet, siger borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard (V).

Flere gange har Martin Tøttrup Kelkelund taget kontakt husrådet i Sundhedshuset, hvor der både er repræsentanter fra Region Nordjylland og Brønderslev Kommune.

- Vores efterspørgsel efter fællesretningslinjer for den fælles samfærdsel i fællesarealerne blev aldrig besvaret, siger Martin Tøttrup Kelkelund.

Vil ikke komme med retningslinjer

TV2 Nord har fået adgang til korrespondenserne mellem Martin Tøttrup Kelkelund og husrådet i Sundhedshuset. Her lyder det blandt andet i et svar:

”Det er op til hver enkelt lejer at følge Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer for brug af mundbind, håndsprit, afstand og hvad der i øvrigt måtte være. Det vil bestyrelsen ikke gå ind i og dermed kommer der heller ikke et sæt retningslinjer fra bestyrelsen.”

Skal det være sådan?

- Jeg tror bestyrelsen skal diskutere, hvordan de her fællesregler skal være. Det er åbenbart ikke sket, og det er jeg ked af, men det bliver der taget på nu, svarer borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard (V).

Bliver i Skagen

Martin Tøttrup har selv kontaktet Styrelsen for Patient Sikkerhed, der ifølge ham har oprettet en sag på forholdene i Sundhedshuset.

- Jeg har bedt sundhedsudvalgets formand kigge på sagen i bestyrelsen og det vender de tilbage med ret snart, siger Mikael Klitgaard (V).

De næste fire dage vil Martin Tøttrup behandle sine patienter i Skagen, eller indtil der er taget hånd om problemet i Sundhedshuset i Brønderslev.

- Det jeg håber, eller retter sagt det der skal ske, det er at bliver rettet op på de forhold, siger Martin Tøttrup Kelkelund.

Skærpede retningslinjer

Efter TV2 Nords henvendelse har Brønderslev Kommune iværksat nogle skærpede retningslinjer for Sundhedshuset i Brønderslev.

- De eksisterende spritstationer er blevet gjort mere tydelige. Møbler kan fjernes, så der er mere plads i fællesarealerne, og der er lavet streger i gulvet, så man kun går i højre side, siger formand for sundhedsudvalget i Brønderslev Kommune og medlem af bestyrelsen i Sundhedshuset i Brønderslev, Martin Bech (V).

Hvorfor sker der først noget, når vi fra TV2 Nord henvender os?

- Problemstillingen er først blevet mig bekendt i dag (fredag, red.). Hvorfor der har været dialog uden at orientere bestyrelsen? Det har jeg ikke fået svar på endnu, svarer Marin Bech (V).

Nu vil Martin Bech (V) have fulgt op på, hvorfor bestyrelsen ikke er blevet orienteret, selvom både repræsentanter fra Region Nordjylland og Brønderslev Kommune har set flere mails med kritikken fra Martin Tøttrup Kelkelund.

- Vi skal have sikret en mere klar kommunikation, når der kommer sådan noget her, siger Martin Bech.

Martin Bech glæder sig samtidig over, at der er blevet reageret så resolut fredag.