LIGE NU:

Nyt håb for udvist mor til Andreas: Sagen skal gå om

Udvisningssag fra Brønderslev skal gå om, efter at en EU-dom fastslår, at der skal tages særlige hensyn i sager, hvor der er børn involveret.

Der er sket en overraskende kovending i en udvisningssag fra Brønderslev, efter at TV2 Nord søndag fortalte om sagen, hvor moderen til Jens Petersens knap fem måneder gamle søn Andreas blev udvist til Cambodja.

Udlændingenævnet har - efter at historien kom frem - sendt sagen til ny behandling i Udlændingestyrelsen. Det sker, efter at TV2 Nord har gjort nævnet opmærksom på en EU-dom, der beskytter børn mod udvisning af forældre.

I et brev til Jens Petersens advokat meddeler Udlændingenævnet tirsdag, at nævnet ”finder grundlag for at hjemvise sagen til fornyet vurdering i Udlændingestyrelsen, idet der under klagesagen er fremkommet nye oplysninger, som ikke forelå på tidspunktet for Udlændingestyrelsens afgørelse”.

quote Det er rigtig godt, at man kigger på det igen, og der er jo ting, der gør, at jeg håber, at Thida kan komme tilbage til Brønderslev og sit barn.

Mikael Klitgaard (V), borgmester i Brønderslev Kommune

Sagen skal med andre ord gå om og det er Jens Petersen glad for.

- Det er dejligt. Nu sker der noget i sagen, så jeg håber snart at min kone Thida kommer hjem til Danmark, siger Jens Petersen.

Coronapandemien har spændt ben

TV2 Nord fortalte søndag om familien fra Brønderslev, der står i en ulykkelig situation. På grund af coronapandemien har Thida Den fra Cambodja haft problemer med at leve op til udlændingemyndighedernes krav om danskkundskaber. Alligevel blev hun for tre uger siden udvist af Danmark.

Det var egentlig familiens plan, at den dengang kun godt fire måneder gamle søn Andreas skulle have fulgt sin mor til Cambodja, men også der spændte coronakrisen ben. De kunne ikke få et visum til den lille dreng, der er dansk statsborger. Flere folketingspolitikere og Brønderslev Kommunes borgmester Mikael Klitgaard er gået ind i sagen, der altså nu skal gå om.

- Det er rigtig godt, at man kigger på det igen, og der er jo ting, der gør, at jeg håber, at Thida kan komme tilbage til Brønderslev og sit barn, siger Mikael Klitgaard (V).

Artiklen fortsætter under videoen...

INDSLAG FRA 25. OKTOBER: En far fra Brønderslev er efterladt i Danmark med sin søn på fem måneder. Barnets mor er udvist til Cambodja, fordi hun ikke har bestået Udlændingestyrelsens krav om danskprøver - det skyldes blandt andet at undervisningen har været  forstyrret af coronakrisen.

EU-dom medfører særlige hensyn

TV2 Nord har stillet spørgsmål til Udlængenævnet, der behandler klager i udvisningssager. Vi har blandt andet spurgt, hvilket hensyn nævnet har taget til, at en kun godt fire måneder gammel baby dermed skulle undvære sin mor. En EU-dom – den såkaldte Chavez-Vilchez-dom beskytter netop børn i den situation. Udlændingenævnet har endnu ikke svaret TV2 Nord, men nævner netop EU-dommen, som en af årsagerne til, at sagen skal behandles på ny i Udlændingestyrelsen.

Folketingsmedlem Andreas Steenberg fra Radikale Venstre er ikke imponeret over udlændingemyndighedernes sagsbehandling.

- Når man har så komplicerede regler, at selv myndighederne ikke kan finde ud af dem, så vil det være rimeligt, at man kunne få lidt hjælp. Det eneste, borgeren har gjort, er at forelske sig i en person fra udlandet, og det er altså ikke en forbrydelse. Jeg synes, sagen er hjerteskærende, og den viser, at vores udlændingepolitik ikke er baseret på sund fornuft, siger Andreas Steenberg (RV).

Lederen af Frie Grønne, Sikandar Siddique, efterlyser ligesom Radikale Venstre en anderledes udlændingepolitik.

- Det er stærkt kritisabelt, at Udlændingestyrelsen kan tage sådan en beslutning i første omgang, og det har måske allerede skadet den lille baby at være væk fra sin mor. Selv hvis denne sag ender godt, er der måske andre tilfælde, som vi ikke har hørt om, fordi det ikke har været i medierne, så der er brug for en meget mere human og medmenneskelig politik på det her område, siger Sikandar Siddique.

Håber på en anden afgørelse

Jens Petersen håber, at Udlændingestyrelsen nu vil tage hensyn til hans og Thidas knap fem måneder gamle dreng, når de nu igen skal vurdere hendes sag.

- Der er så mange paragraffer og lovgivninger, man skal forholde sig til, at det er helt umuligt. Nu håber jeg bare, at de vil give hende lov til at komme til Danmark i en fart, for både Andreas og jeg savner hende rigtig meget, siger Jens Petersen.

EU-dommens betydning