Opholdstilladelse endelig på plads
Foto: Jesper Bo Winther
Thida Den fra Brønderslev har nu papir på, at hun må blive hos sin mand og lille søn i Brønderslev.
TV2 Nord har de seneste par måneder fortalt om en familie fra Brønderslev, der pga. en fejl blev tvunget fra hinanden.
Det betød, at parrets lille søn Andreas blev efterladt hos sin far Jens i Danmark, mens Thida var sendt tilbage til Cambodja.
Men myndighederne havde overset en EU-dom, der beskytter børn mod at få deres forældre udvist. De havde tilsyneladende heller ikke registreret, at parret havde et lille barn, men nu har Udlændingestyrelsen rettet fejlet og givet Thida Den opholdstilladelse i Danmark.
Da Jens Pedersen og Thida Den mødte hinanden første gang i sommeren 2018 anede de ikke hvilke problemer de senere skulle få, for at få lov til at skabe en tilværelse sammen. Jens Pedersen har en fætter i Silkeborg, som er gift med en kvinde fra Cambodja. Da Jens besøgte sin fætter i sommerferien for to år siden, havde fætterens kone samtidigt besøg af sin kones kusine fra Cambodja. Hverken Jens eller kusinen fra Cambodja – Thida vidste dengang, at det besøg skulle ændre begge deres liv.
- Vi var sammen nogle dage og kørte rundt og så landet. Vi fandt hurtigt ud af, at der vist var noget i luften. Jeg var i Silkeborg 3-4 gange den sommer, og da Thida rejste hjem, var vi enige om, at vi skulle ses igen, siger Jens Pedersen.
Jens friede - Thida sagde ja
De næste måneder var Jens og Thida i tæt kontakt på Facebook og Messenger, og det nyforelskede par blev enige om, at Thida snart skulle komme på besøg i Danmark igen, men denne gang hos Jens i Brønderslev. Allerede d. 2. december 2018 var parret sammen igen, og Jens fik friet, inden Thidas tre måneders turistvisum var udløbet – og Thida sagde ja!
- Vi forsøgte faktisk at blive gift nærmest med det samme, men så gik der bureaukrati i sagen for første gang. Tilsyneladende manglede vi nogle stempler i Thidas pas og papirer, så det mislykkedes i førte omgang, fortæller Jens.
Parret forsøgte nu at blive viet i Cambodja, men det skulle vise sig at være ligeså kompliceret. Derfor blev parret enige om, at Thida igen skulle komme til Danmark i sommerferien i 2019. Hun ankom i august måned, og den 26 oktober ringede bryllupsklokkerne i Brønderslev Gamle Kirke.
Vi forsøgte at forklare vores situation overfor Udlændingestyrelsen så godt som muligt, men de bruger faste skemaer, hvor der ikke bliver spurgt om graviditet eller små børn, men heldigvis kunne vi få et par udsættelser på udvisningen pga. af coronasituationen
Jens Pedersen, Brønderslev
- Jeg havde regnet med, at vores problemer dermed var løst. Jeg kunne jo forsørge Thida indtil hun fik lært dansk og blev parat til at finde et arbejde i Danmark, men vi fik alligevel afslag, da vi søgte familiesammenføring, siger Jens.
Knap 9 måneder efter brylluppet fødte Thida parret lille søn Andreas, som skulle komme til at spille en hovedrolle i den lille families drama, som vi har fortalt om på TV2 Nord. Thida fik afslag på familiesammenføring d. 24. april 2019. På det tidspunkt var hun højgravid med Andreas, som blev født d 8. juni.
- Vi forsøgte at forklare vores situation overfor Udlændingestyrelsen så godt som muligt, men de bruger faste skemaer, hvor der ikke bliver spurgt om graviditet eller små børn, men heldigvis kunne vi få et par udsættelser på udvisningen pga. af coronasituationen, siger Jens.
D. 29. september gik den ikke længere. Udlændingestyrelsen og senere ankeinstansen Udlændingenævnet fastholdt, at Thida skulle rejse hjem, selv om parret altså havde en knap fire måneder gammel dreng. Fordi Andreas på det tidspunkt bl.a. stadig ammede og selvfølgelig var stærkt afhængig af sin mor, forsøgte Jens og Thida at få et visum, så han kunne tage med sin mor til Cambodja.
- Andreas er jo dansk statsborger, så det virkede forkert, at han i realiteten blev nødt til at blive udvist sammen med Thida. Det lykkedes heller ikke at få et visum til ham, så vi besluttede, at han skulle blive hos mig i Brønderslev, selv om han kom til at savne sin mor, siger Jens.
Det er på det tidspunkt TV2 Nord begynder at fortælle om familien problemer. Da sagen dukkede op i medierne, blev det klart, at udlændingemyndighederne havde begået en fejl. De havde overset en EU-regel – den såkaldte Chavez-Vldez-dom, som beskytter børn mod at få deres forældre udvist.
Det blev et vendepunkt i sagen. Flere folketingspolitikere og også Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard lagde pres på udlændingemyndighederne, samtidigt med at Jens advokat Henrik Skaarup og TV2 Nord forlangte handling fra Udlændingestyrelsen – og så gik det pludselig stærkt.
Sag sendt til fornyet behandling
Udlændingenævnet erkendte, at der var begået fejl i sagen, som blev sendt til fornyet behandling i Udlændingestyrelsen. De bevilgede straks indrejsetilladelse og såkaldt processuel opholdstilladelse, så Thida måtte komme hjem til sin mand og søn, mens hendes anmodning om familiesammenføring blev behandlet på ny.
- Det har været et hårdt forløb, fordi jeg har været alene sammen med Andreas. Han har selvfølgelig savnet sin mor, og hun har selvfølgelig også været ulykkelig, fordi hun blev revet væk fra ham. Hvis ikke jeg havde fået hjælp fra flere gode folk, så tror jeg ikke, at vi selv havde klaret det, siger Jens.
Nu er problemerne med udlændingemyndighederne fortid, og familien tør begynde at drømme om en fremtid. I første omgang skal Thida starte i skole, så hun kan få lært dansk. En nødvendighed, hvis hun skal bestå kravene om danskkundskaber til udlændinge. Det begynder hun på så hurtigt som muligt med i det nye år. Først vil familien dog fejre julen i fred og ro hos Jens' mor Lisbeth, der hjalp med at passe Andreas, mens Thida var udvist.
- Nu kan vi kommer videre med vores liv, og der er både store og små planer. Vi fejrer nytårsaften hos min fætter og Thidas kusine i Silkeborg – en rigtig fætter kusinefest! Og så har vi talt om, at Andreas måske skal have en lillebror eller lillesøster i det nye år, siger Jens.
Thida glæder sig til at begynde på danskundervisning, så hun kan blive i stand til at få et arbejde, og alt har faktisk interesse. Om det er madlavning, rengøring eller et job i ældreplejen betyder ikke så meget, bare hun kan få en rigtig hverdag i Danmark.