LIGE NU:

Såret dyr afføder mistanke om krybskytteri

Tirsdag morgen blev der fundet et dødt krondyr med synlige skader på en mark ved Klokkerholm. Manden, der fandt dyret, mistænker, at det er skudt, og sagen er nu anmeldt til politiet som muligt krybskytteri. Vildtdyrskonsulent mener, at krondyret må være dødt af anden skade, men kan ikke afvise, at der har været krybskytter på spil.

Efterår betyder sæson for jagt, og jagten på kronvildt går ind den 1. november - om fem dage. Indtil da er kronvildt fredet. Men tirsdag morgen blev der fundet et såret og dødt krondyr på en mark ved Klokkerholm.

Det var maskinfører Peter Mejlvang Larsen, der fandt dyret. Han var i gang med at slå græs for en landmand ved Klokkerholm.

Peter Mejlvang Larsen foran det døde krondyr, hvor han fandt det.
Peter Mejlvang Larsen foran det døde krondyr, hvor han fandt det.
Foto: TV2 Nord

- Jeg skulle bare lige have pudset markerne af, så ligger der sådan en kleppert. Det første, jeg tænkte, var, at den er blevet skudt. Bare ikke helt efter bogen, siger Peter Mejlvang Larsen, som kontaktede politiet.

- Jeg tænkte, det var en, der ikke kunne finde ud af at ramme, men så var jeg inde og tjekke datoer. De må jo slet ikke skydes lige nu.

Peter Mejlvang Larsen fik fat i landmanden, som aftenen forinden havde observeret to biler på sin mark. Det  fortalte han til politiet. 

Ekspert: - Dyret er dødt af mere

Vildtdyrskonsulent Ivar Høst fra Naturstyrelsen i Himmerland har set billederne af dyret og vurderet det til at være et ungt krondyr på tre til fire år. Han mener, at der må være flere skader, siden dyret er dødt, men at det er muligt, at det synlige sår stammer fra et dårligt skud.

- Der er ikke noget ved det her dyr, og på den her årstid, der skulle tyde på en naturlig dødsårsag. Og det kan jo godt være, hvis man trak skindet af den, at der ville være et skudhul mere i den, så den er ramt af flere skud, og så ville det være en krybskyttesag, siger Ivar Høst.

Et dyr, der er blevet skadet, kan gå i lang tid, indtil det lægger sig, fortæller Ivar Høst. Han vurderer, at krybskytteri i Danmark ikke er et udbredt problem, men at man fra tid til anden oplever det.

- Det er jo skandaløst, hvis man ikke følger op på dyret. Og samtidig er kronvildt jo fredet i det her område i den her periode, siger Ivar Høst. 

Han kommer med det generelle råd, at man skal være opmærksom.

- Det bedste, man kan gøre, er i lokalområder at være opmærksom på køretøjer, der er, hvor de ikke skal være, notér nummerplader ned og snak sammen.

Strafferammen for krybskytteri går fra bøde og op til to års fængsel. Tidligere på efteråret blev to mænd anholdt og sigtet for krybskytteri ved Oksbøl.

Efterår er for mange lig med jagt. Der er fem dage til, at jagten på kronvildt går ind den 1. november. Indtil da er kronvildt fredet. Men i morges blev der fundet et såret og dødt krondyr på en mark ved Klokkerholm.